Relaţii bilaterale

Principatul MONACO

Principatul MONACO

Denumire oficială: Principatul Monaco (Principauté de Monaco)

Scurt istoric

Istoria Principatului Monaco este strâns legată de cea a familiei Grimaldi, care conduce destinele acestui Principat de peste şapte secole. Prinţii de Monaco au avut o autoritate absolută până la adoptarea în 1911, de către prinţul Albert I, a primei Constituţii, urmate 50 de ani mai târziu, în 1962, de către o nouă Constituţie adoptată de Prinţul Rainier al III-lea, care a redus considerabil autoritatea suveranilor de Monaco. În anul 1949, pe tronul Principatului, a succedat Prinţul Rainier al III-lea, în perioada mandatului căruia, Principatul Monaco a cunoscut cele mai importante schimbări, prin adoptarea noii Constituţii, intensificarea şi diversificarea unor activităţi demarate în trecut în domenii precum cel politic, diplomatic, economic şi social. Acestora li s-a adăugat dimensiunea de industrializare pe care a cunoscut-o Principatul, în perioada modernă. Principatul Monaco este membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

Capitala şi principalele oraşe: Monaco (capitala)

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 2 km2 (locul 248 în lume), cuprinde 4 cartiere: Fontvielle, La Condamine, Monaco-Ville şi Monte Carlo.

Populaţia: 38 000 locuitori; 8 675 monegasci; aproximativ 8 900 francezi

Limba oficială: franceză.

Ziua naţională: 19 noiembrie

Forma de guvernământ: monarhie ereditară şi constituţională

Situaţia politică internă:

Şeful statului: Alteţa Sa Serenisimă Prinţul Albert II de Monaco (din 2005).

Componenţa guvernului Principatului Monaco

  • Ministru de stat, Serge Telle  
  • Secretar general al Guvernului, Robert COLLE
  • Consilier al Guvernului pentru Afaceri Interne, Patrice CELLARIO
  • Consilierul Guvernului pentru Finanţe şi Economie, Jean CASTELLINI
  • Consilierul Guvernului pentru Afaceri Sociale şi Sănătate, Didier GAMERDINGER
  • Consilierul guvernului pentru Lucrări Publice, Mediu  şi Urbanism, Marie-Pierre GRAMAGLIA
  • Consilierul guvernului pentru Relaţii Externe şi Cooperare,  Gilles TONELLI

Puterea legislativă Conform Constituţiei din 1962, Prinţul împarte puterea legislativă cu Consiliul Naţional, un parlament unicameral, format din 24 de membri, aleşi pentru 5 ani prin scrutin proporţional şi sufragiu universal. Ultimele alegeri pentru Consiliul Naţional au avut loc la 11 februarie 2018, din care a rezultat victoria fomațiunii politice Primo! (Priorité Monaco), fondat în septembrie 2017.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a Principatului Monaco în România este asigurată de Ambasada Principatului Monaco în Italia.

Reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Principatului Monaco este asigurată de Ambasada României în Republica Franceză.

Septembrie 2018

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice