Relaţii bilaterale

Republica PORTUGHEZĂ

Denumire oficială: Republica Portugheză/República Portuguesa

Capitala şi principalele oraşe: Lisabona (capitala), Porto, Setubal, Braga, Coimbra, Evora, Aveiro, Faro.

Suprafaţa şi diviziuni teritoriale: 92.152 km². 18 districte continentale şi 2 regiuni autonome (Madeira şi Azore).

Populaţia: 10.325.000 (est. 2018, Banca Mondială).

Limba oficială: portugheza   

Ziua Naţională: 10 iunie, Ziua Portugaliei, a Comunităţilor portugheze şi a lui Camões.

Religie: romano-catolici (81%), alţi creştini (3,3%), fără religie (6,8%), cu religie nespecificată (8%)

Moneda naţională: Euro (stat membru de la introducerea monedei unice)

Prefix telefonic internaţional: + 351

Scurt istoric

Lusitania, provincie a Imperiului Roman, este cucerită în anii 711-718 de arabi. În timpul „Reconquistei” (sec.9-13), pe teritoriul eliberat de sub dominaţia arabă ia fiinţă, în 1095, comitatul Portugaliei, iar în 1139 regatul independent portughez. Statul se fondează în 1413. La începutul secolului XVI, Portugalia devine o mare putere maritimă, punând bazele unui imperiu colonial. Între 1580 şi 1640, Portugalia este anexată de către Spania. Secolul XIX este marcat de luptele dintre liberali (republicani) şi conservatori, care dau naştere la frecvente tulburări sociale. În 1910 este abolită monarhia, iar Portugalia se proclamă republică. Lovitura de stat militară din 1926 deschide calea dictaturii lui António de Oliveira Salazar. În 1949, Portugalia devine membru fondator al NATO. În 1974, in urma „Revoluţiei Garoafelor Roşii”, succesorii lui Salazar sunt înlăturaţi şi se deschide calea reinstaurării democraţiei. În acelaşi an, este recunoscut oficial dreptul coloniilor portugheze la autodeterminare şi suveranitate. În 1986, Portugalia este admisă în Comunităţile Europene, ulterior UE.

Informaţii politice

Forma de guvernământ: republică, condusă de un preşedinte.

Şeful statului: Marcelo Rebelo de Sousa (a preluat mandatul la 9 martie 2016.)

Primul ministru: António Luís Santos da Costa (António Costa) (din 26 noiembrie 2015)

Ministrul Afacerilor externe: Augusto Ernesto Santos Silva (din 26 noiembrie 2015)

Situaţia politică internă: Guvern minoritar, format exclusiv din Partidul Socialist, cu susţinere parlamentară din partea formaţiunilor de extremă stânga și condus de António Costa.

Parlamentul: Adunarea Republicii (Parlamentul unicameral portughez) are un total de 230 locuri. Aşadar, majoritatea absolută care trebuie formată pentru a susţine Executivul este de 116 mandate.

Coaliţia de guvernare de centru-dreapta PSD-CDS 43,81%, PS 37,61%, Blocul de Stânga 8,41%, Coaliţia Democrată Unită (formată din comunişti şi ecologişti - „verzii”) 7,52%, Partidul Social Democrat din Azore şi Madeira 2,21%, Oameni-Animale-Natură la 0,44%.

Profil european

PT este membră a CE din 1986, participă la Zona Euro şi este membră a Spaţiului Schengen. Adeptă şi susţinătoare a dezvoltării UEM, a Pieţei Unice, a Uniunii Bancare şi Pieţei Europene a Energiei, cu accent pe interconectări. Manifestă deschidere şi solidaritate în chestiunea refugiaţilor.

Portugalia a exercitat Preşedinţia Consiliului UE în 1992 (semestrul I), 2000 (semestrul I) şi 2007 (semestrul II). Principalele progrese în materie de construcţie europeană, realizate în timpul preşedinţiilor portugheze au fost: încheierea procesului de ratificare şi intrarea în vigoare, în 1992, a Tratatului Uniunii Europene, lansarea Strategiei Lisabona şi primul Summit UE – Africa, în 2000, iar în 2007, semnarea Tratatului de la Lisabona, cel de-al doilea Summit UE – Africa, primul Summit UE – Brazilia şi extinderea Spaţiului Schengen cu 8 noi state membre.

Domenii de interes pentru Portugalia în cadrul UE: politica de coeziune, competitivitatea, implementarea Strategiei UE 2020 şi a viitoarei politici de coeziune, migraţia, Uniunea Energetică, Politica Agricolă Comună, implementarea Tratatului de la Lisabona, respectarea angajamentelor asumate în materie de extindere a UE, consolidarea “axei transatlantice”, consolidarea dialogului şi a multilateralismului ca instrumente privilegiate ale relaţiilor internaţionale, dezvoltarea unei politici maritime integrate a Uniunii Europene.

Reprezentarea în principalele instituţii europene:

 • COM: Carlos Moedas, comisar pentru cercetare, știință și inovație
 • Eurogrup: ministrul portughez al finanţelor, Mário Centeno, este preşedintele formatului
 • Consiliul Uniunii Europene: 12 voturi
 • Parlamentul European: 21 europarlamentari
 • Comitetul regiunilor: 12 membri plini
 • Comitetul Economic şi Social European: 12 reprezentanţi
 • Contribuția la bugetul UE: 2,595 miliarde euro.

Agenţii europene cu sediul la Lisabona

 • Observatorul European pentru Droguri şi Dependenţa de Droguri. Observatorul European pentru Droguri şi Dependenţa de Droguri (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction - EMCDDA).                
 • Agenţia Europeană de Siguranţa Maritimă (European Maritime Safety Agency - EMSA)

În perioada 2004-2014 (2 mandate de câte 5 ani), portughezul José Manuel Durao Barroso a deţinut funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene.

Agenţii europene cu sediul la Lisabona

 • Observatorul European pentru Droguri şi Dependenţa de Droguri (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction - EMCDDA).
 • Agenţia Europeană de Siguranţa Maritimă (European Maritime Safety Agency - EMSA)

Profil internaţional 

Portugalia acţionează pentru o ordine internaţională bazată pe multilateralism ca mecanism central pentru rezolvarea conflictelor între state. A ocupat un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în perioada 2011-2012.

La alegerile din octombrie 2016, Antonio Guterres, fost prim-ministru al Portugaliei, a fost desemnat în funcţia de Secretar General al ONU, mandatul 2017-2020.

Portugalia este stat fondator al Comunităţii Ţărilor de Limbă Portugheză (CPLP), al cărei Secretariat este găzduit de Lisabona. 

 

Aprilie  2019

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice