Relaţii bilaterale

Republica ZIMBABWE


Denumirea oficială: The Republic of Zimbabwe

Situare geografică: Republica Zimbabwe este o ţară anclavată situată în Africa australă, având ca vecini pe Zambia (la nord şi nord-vest), Botswana (la sud-vest), Republica Africa de Sud (la sud), Mozambic şi Malawi (la est).

Suprafața: 390.580 Kmp

Populația: 14,546,961. Se apreciază că aprox.3 milioane zimbabweni trăiesc peste hotare, majoritatea in Africa de Sud.

Religie: Circa 55% din populaţia ţării este formată din creştini (anglicani cu 12 dioceze, romano-catolici cu 6 dioceze, presbiterieni, biserica olandeză reformată, luterani, greci-ortodoxi, metodişti), religii indigene – 24%, evrei, musulmani – 1% si alţii.

Capitala: Harare (1,2 milioane).

Alte oraşe: Bulawayo (700.000), Mutare, Gweru.

Ziua Naţională: 18 aprilie (proclamarea independenţei de stat – 1980).

Forma de guvernământ: Republică prezidenţială

Limbi oficiale: engleza, shona şi ndebele.

Împărţire administrativă: Zimbabwe este împărţită în 8 provincii conduse de guvernatori numiţi de preşedintele ţării: Manicaland, Mashonaland Central, Mashonaland Est, Mashonaland West, Masvingo, Matabeleland North, Matabeleland South, Midlands, la care se adaugă capitala Harare şi Bulawayo (ca structuri separate conduse de miniştri rezidenţi numiţi de preşedinte).

Moneda naţională: a fost dolarul Zimbabwean, însă a fost trecut în conservare (ca urmare a pierderii valorii) şi va fi repus în circulație numai pe măsura redresării economiei naţionale. Plăţile se fac în prezent in USD și “bond notes” – bonuri valorice/ de trezorerie la paritate cu USD si introduse in 2016. Precizam faptul ca “bond notes” nu inlocuieste moneda zimbabweana si nu pot fi utilizate in afara tarii. De asemenea, EURO este foarte putin acceptat în R Zimbabwe, astfel ca USD este moneda de referință. Mai circulă, dar în special în zonele de granite, valutele statelor învecinate, în special Africa de Sud (randul).

 

Scurt istoric

Primii locuitori care au populat actualul teritoriu în urma cu aproximativ 15.000 – 20.000 de ani sunt constituiți, potrivit atestărilor istorice și mai ales concluziilor oamenilor de știință, de tribul khoisan (oamenii soarelui) şi s-au ocupat cu vânatul. Triburile bantu au migrat în urmă cu aproximativ 2.000 de ani şi au forţat tribul Khoisan (urmasii acestora) să se mute în sud-vestul Africii (Botswana, Namibia).

În anul 1965 Partidul Frontul Rhodesian (FR), sub conducerea lui Ian Smith, declară independenţa totală faţă de Marea Britanie.

Măsurile represive luate contra populaţiei de culoare au determinat opoziţia naţionalistă, formată din Uniunea Naţională Africană a Zimbabwe – ZANU (condusă de Rev. Ndabaningi Sithole şi ulterior de Robert Mugabe) şi Uniunea Poporului African a Zimbabwe – ZAPU (condusă de Joshua Nkomo) să declanşeze lupta armată “people’s war” cu sprijinul URSS, RP Chineze, RPD Coreene şi altor ţări socialiste, precum şi al ţărilor africane independente.

La 21 decembrie 1979 au fost semnate acordurile de la Lancaster House privind independenţa Zimbabwe.

 

Economia

Până nu de mult (aproximativ anul 2000) una din cele mai vibrante economii ale Africii, Zimbabwe s-a confruntat in intervalul 2002-2008 cu o criză economică profundă, materializată în scăderea PIB la ½ din volumul deţinut în anul 2000, atingerea unei inflaţii record de 4,4 miliarde %, afectarea de şomaj aproape 90% din populaţie, epuizarea completă a resurselor valutare şi acumularea unei datorii externe de cca 7 miliarde USD – în perioada menționatî mai sus. (aprox. 45% din bugetul anual). Criza economica este asociata cu generalizarea reformei agrare (preluarea prin naționalizare a fermelor deținute până atunci de proprietarii albi cetățeni zimbabweni și impartirea acestora la populația indigena, în mare parte).

Odată cu constituirea guvernului de unitate naţională (în februarie 2009) şi promovarea unor reforme liberale, economia zimbabweană a început să dea semne evidente de redresare, reflectate în atingerea unui ritm de creştere de 5,7% la sfârsitul anului 2009, de 9,6% in anul 2010, de 9,4 % in anul 2011 şi cu perspective de menţinere la peste 7% în intervalul 2012-2016 (sub rezerva atragerii din exterior a unor fonduri de cca 45 miliarde USD). Urmare reluării exclusive a prerogativelor de guvernare de catre Partidul ZANU PF, economia a scazut drastic, astfel ca rata de șomaj a ajuns din nou la 90-95 %. Exista semne de redresare economică timidă.

Sectorul minier contribuie cu 4% la formarea PIB, 20% la exporturi şi 3,5% din forţa de muncă.Creşterea acestui sector a fost de 11,6% în 2004.

Principalele minerale care domină acest sector sunt: aur (49,6%), diamante, cărbune (12,2%), azbest (11,8%), nichel (11,1%), crom (3,3%) şi platină (3%). 

Sectorul agricol

Principalele produse de export care domină acest sector sunt: tutunul (70,5%), produsele horticole (14,1%), zahăr (9,4%), carnea de vită (2,7%), precum si fructe locale.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice