Relaţii bilaterale

Republica YEMEN


Denumirea oficială: Republica Yemen

Denumirea locală: Al Jumhuriyah al Yamaniyah

Ziua naţională: 22 mai, Ziua Unificării (1990)

Drapel: trei benzi orizontale de grosimi egale, în culorile roşu, alb şi negru

Suprafaţă: 528.000 kmp

Populaţie: 24,1 mil. (est. 2014)

Capitală: Sana'a (populaţie est.: 2,6 mil. în 2014)

Monedă: Rialul yemenit

Limba oficială: Arabă

Religie: Musulmană

Formă de guvernământ: Republică prezidenţială


Geografie

Yemen se află în sudul Peninsulei Arabe. Se învecinează cu Regatul Arabiei Saudite la nord şi Sultanatul Omanului la est, astfel încât controlează strâmtoarea strategică aflată la intrarea sudică a Mării Roşii (Bab el Mandeb). Clima este umedă de-a lungul coastei Mării Roşii, temperată în munţii din partea vestică, iar în rest foarte caldă şi uscată.


Istorie

Teritoriul Yemenului a fost locuit în antichitate de triburi arabe, fiind considerat placa turnantă a comerţului ţărilor din bazinul Mediteranei cu India şi China. În secolul VI e.n. a fost ocupat, pe rând, de Abisinia şi Persia, iar în anul 631, a fost încorporat în Califatul arab. Din secolul al XVI-lea, cu intermitenţe, Yemenul s-a aflat sub stăpânirea Imperiului Otoman. În anul 1839, oraşul Aden din sudul ţării a fost ocupat de britanici, Marea Britanie impunându-şi protectoratul în 1882, influenţa sa devenind astfel preponderentă în această zonă.

După prăbuşirea Imperiului Otoman, partea de nord s-a proclamat, la 30 octombrie 1918, stat independent, condus de o monarhie teocratică, cu structuri feudale. În septembrie 1962, printr-o lovitură militară, monarhia a fost răsturnată şi a fost proclamată Republica Arabă Yemen. În august 1967, Marea Britanie a început retragerea trupelor sale din Yemenul de Sud,  la 30 noiembrie 1967 fiind proclamată Republica Democrată Populară Yemen.

În perioada scurtă a existenţei celor două state yemenite independente, între acestea au izbucnit dese conflicte militare, la frontierele comune, care au fost aplanate de Liga Statelor Arabe. La 22 mai 1990, s-a decis unificarea celor două state, sub denumirea de Republica Yemen, cu capitala la Sanaa. Dar situaţia internă a rămas fragilă, agravată fiind de starea economică dificilă, iar noul stat unificat s-a caracterizat printr-o continuă instabilitate politică şi economică.

În februarie 2011 a început o revoluţie împotriva regimului preşedintelui Saleh, care a încetat în noiembrie acelaşi an cu încheierea unui acord între principalele forţe politice ale ţării cu privire la procesul de tranziţie politică, acord mediat de Consiliul de Cooperare al Golfului şi sprijinit de Consiliul de Securitate al ONU şi care prevede un proces de tranziţie în mai multe etape, o parte dintre acestea fiind încheiate cu succes, sub egida trimisului special pentru Yemen al ONU, Jamal Benomar.

Fragilitatea acestui proces de tranziţie politică a determinat însă o creştere a influenţei teritoriale a uniunii tribale al-Houthi, care a generat noi revolte şi acte de violenţă, culminând cu demisionarea, la 22 septembrie 2014, a primului ministru .

Escaladarea tensiunilor a condus la refugierea președintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi în Arabia Saudită, în martie 2015. Ca urmare a solicitării președintelui Hadi, autoritățile de la Riad (alături de alte state din regiune) au lansat o ofensivă militară împotriva rebelilor, cu scopul de a recuceri teritoriile ocupate și a stopa avansul acestora. Campania continuă și în prezent.

Direcţia Orientul Mijlociu şi Africa – februarie 2016

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice