Relaţii bilaterale

Republica AFRICA de SUD

 

Prezentare generală

Denumirea oficială: Republica Africa de Sud

Denumire scurtă: Africa de Sud

Denumirea locală: în engleză: Republic of South Africa; în afrikaans: Republiek van Suid-Afrika; în zulu: Riphabliki yase Ningizimu Afrika

Situarea geografică: așezată la extremitatea sudică a continentului Africa, învecinează cu Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Zimbabwe. Are ieşire la Oceanul Atlantic și Oceanul Indian.

Climă: temperată (în general), foarte diversă ca urmare a întinderii și diversității geografice.

Suprafaţa: 1.219.080 km²

Capitala: Pretoria (executivă), Cape Town (legislativă) și Bloemfontein (judiciară)

Împărțirea administrativă: 9 provincii dispunând de organe legislative şi executive proprii.

Alte orașe importante:  Johannesburg, Cape Town, Durban, Pretoria, Port Elizabeth, Vereeniging. 

Populaţia: 55.380.210 (estimare 2018)

Grupuri etnice: Zulu, Xhosa, Basotho, Venda, Tswana, Tsonga, Swazi și Ndebele.

Limba oficială: limbile etniilor, împreună cu afrikaans şi engleza, sunt proclamate, prin constituție, limbi oficiale (11 limbi). Limba engleză este, însă, cea mai răspândită.

Religii recunoscute: 73,5% din populația este de religie creștină (catolici, protestanți sau anglicani). Cei care practică religii tradițional-etnice indigene sunt în număr de peste 2,4 milioane de persoane (aprox. 4,4%). Musulmanii reprezintă 1,6% din numărul populației, hindușii 1,0%, adepții credintei Bahá'í 0,5%, evreii 0,17%, budiștii si cei care urmează una din religiile tradiționale chinezești reprezintă împreună 0,03 % din totalul populației, iar aproximativ 8,0% se declară nereligioși.

Moneda naţională:  rand
 

Profil politic

Forma de guvernământ: republică prezidenţială.

Șeful statului: Preşedintele ţării este ales pentru o perioadă de cinci ani de către Adunarea Naţională, din rândul parlamentarilor, şi are dreptul la două mandate. Este asistat în exercitarea funcțiilor de către un vicepreşedinte. Președintele țării este Cyril Ramaphosa (2018)

Puterea legislativă: bicameral. Camera Superioară (Consiliul Național al Provinciilor - NCOP) este formată dintr-o delegație de 10 membri din fiecare provincie (șase delegați aleși de către legiuitorul provincial, premierul și alți trei membri ai legislativului provincial); NCOP este prezidat de un președinte ales din rândurile membrilor. Camera Inferioară (Adunarea Naţională) este compusă din 400 de membri, aleşi pe o perioadă de cinci ani pe baza sistemului proporţional al listelor de reprezentare / partid. Nu există circumscripții electorale, iar fiecare regiune are alocat un număr de locuri proporțional cu procentul voturilor pe care le primește în întreaga țară. Acesta este prezidat de un Speaker, ales de deputați din rândurile lor.

Puterea executivă: Șeful guvernului este președintele

Ministrul afacerilor externe: Naledi Pandor (iunie 2019)

 

 

 

Simboluri naţionale

Ziua Naţională: 27 aprilie (în 1994 aniversarea primelor alegeri democratice după regimul de apartheid)

Drapel: un bicolor orizontal roșu și albastru, cu un triunghi negru, isoscel, cu baza spre lance și o margine galbenă în formă de V, o bandă verde centrală care se împarte într-un Y orizontal, centrat pe liniile de separare de culoare albă, brațele lui Y se termină la colțurile lancei.

Ianuarie 2020

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice