Relaţii bilaterale

Republica NAMIBIA


Denumirea oficială: Republica Namibia

Suprafaţa totală: 824.615 km2

Lungimea coastei maritime: 1,572 km

Poziţia geografică: în sud-vestul continentului african, se învecinează la nord cu Angola, la est cu Botswana, la sud şi sud-est cu Africa de Sud, la nord-est cu Zambia şi la vest cu Oceanul Atlantic ( 1,572 km litoral ).

Religia: între 80% și 90% din populatie este de religie creștina, denominațiile predominante fiind lutherana, protestanta, romano-catolica, olandeza-reformata, anglicana si metodista.

Limba: engleză, folosită curent numai de 7% din populaţie; ponderea cea mai mare (60%) o are limba afrikaans, urmată de germană (32%) şi limbile indigene Rukwangali, Oshivambo, Herero şi Nama.

Capitala: Windhoek

Moneda naţională: dolarul namibian ( NAD)

Împărţire administrativă: Namibia este constituită din treisprezece regiuni administrative: Caprivi, Erongo, Hardaq, Caras, Khomas, Kuwene, Ohangwena, Okavango, Omaheke, Oshana, Oshikoto, Otjozondjupa, Omusati.

Forma de guvernământ: republică prezidenţială; preşedintele se alege prin vot universal, direct şi secret, pe o perioadă de 5 ani.

Parlamentul: este de tip bicameral. Adunarea Naţională (Camera inferioară) este compusă din 78 de membri, dintre care 72 sunt aleși în mod direct, ceilalți 6 sunt numiți de către președinte. Consiliul Național (Camera superioară) este format din 26 de reprezentanți ai Consiliilor Regionale (câte doi pentru fiecare regiune administrativă).

 

Economie

În esenţă, sectorul primar (mai ales industria extractivă) şi cel terţiar (serviciile) sunt preponderente în economia namibiană.

Exporturi: diamante, cupru, aur, zinc, plumb, uraniu, bovine, peşte procesat, piei karakul.

Importuri: produse alimentare, produse petroliere şi combustibili, maşini şi echipamente, produse chimice. Se constată că produsele alimentare ocupă un loc foarte important, în ciuda numărului mare al populaţiei ocupate în agricultură. Cei mai importanţi parteneri comerciali sunt Republica Africa de Sud (85% din importuri şi 25% din exporturi), Marea Britanie, Japonia, Republica Federală a Germaniei şi Franţa. Namibia beneficiază de prevederile “African Growth and Opportunity Act” – AGOA (legea privind creşterea dezvoltării economice si sociale în Africa), conform cărora o gamă largă de produse namibiene poate fi exportată în SUA fără taxe sau cu taxe minime.

 

Relații internaționale

Namibia este membră în SADC (South African Development Community) şi în Uniunea Vamală Sud-Africană (SACU), fiind membră ONU și UA.

Ziua Naţională: 21 martie (ziua declarării independenţei ţării în 1990).

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice