Relaţii bilaterale

Regatul MAROC


Prezentare generală

Denumirea oficială: Regatul Maroc

Denumire scurtă: Maroc

Denumirea locală, forma lungă: Al-Mamlakah al-Maġribiyya

Situarea geografică: în nord-vestul continentului african; vecini: Marea Mediterană și strâmtoarea Gibraltar la nord, Algeria la est, Sahara Occidentală și Mauritania la sud, Oceanul Atlantic la vest.

Climă: mediteraneeană, cu influențe ale curenților Atlanticului, compusă în principal dintr-un sezon uscat și fierbinte cuplat cu un sezon rece și umed. Regiunea pre-sahariană și sahariană este caracterizată de un climat uscat, deșertic. Vara, temperaturile medii variază între 22°C-24°C. Iernile sunt reci și ploioase cu îngheț și zăpadă. Temperatura medie variază de la -2°C-14°C și poate scădea, în regiunile montane, până la -26°C.

Suprafața: 446.550 km2 (fără teritoriul Saharei Occidentale - 252.120 kmp)

Capitala: Rabat

Împărțirea administrativă: 12 regiuni, 75 de prefecturi sau provincii și 1538 comune

Alte orașe importante: Casablanca, Fès, Marrakech, Tanger, Agadir, Oujda

Populaţia: 35.581.294 locuitori (est. 2018)

Grupuri etnice: arabi (70%) și berberi (30%).

Limba oficială: araba clasică, amazigh

Limbi recunoscute/utilizate: araba dialectală (darija), franceza (comerț, politică, diplomație), spaniola (cu precădere în Nordul regatului și în Sahara) și dialectul berber.

Religia oficială: islamul (sunnit)

Religii recunoscute/acceptate: Constituția marocană definește apartenența la Islam, Arabitate și Amazigh ca fiind "componente fundamentale" ale identității poporului marocan iar a țării ca pământ musulman. Islamul este religia de stat, care garantează exercițiu liber al cultelor. Este acceptată practicarea creștinismului, iudaismului, în virtutea comunităților extinse de francezi și evrei existente pe teritoriul marocan. Prozelitismul este interzis și comportă o definiție extinsă, orice cetățean marocan fiind în mod automat de religie musulmană.

Grupuri confesionale: musulmani (99%), creștini și iudaici (1,1%)

Moneda naţională: dirham marocan (MAD)

 

Profil politic

Forma de guvernământ: monarhie constituțională ereditară, având la bază Constituția adoptată în 1972 și revizuită în 1980, 1992, 1996 și 2011.

Șeful statului: Regele Mohammed VI (30 iulie 1999)

Prinț moștenitor: Moulay El Hassan

Puterea legislativă: Parlament bicameral - Camera Consilierilor (Senat) și Camera Reprezentanților (Deputaților). Membrii Camerei Reprezentanților (395) sunt aleși pe o perioadă de 5 ani, prin vot universal și direct. Președintele este Habib El Malki (reales la 12 aprilie 2019). Camera Consilierilor este compusă din minimum 90 de membri (consilieri) și maximum 120, aleși prin scrutin universal indirect pentru 6 ani, de către colegii ale colectivităților locale și colegii ale organizațiilor profesionale. 1/3 din componența consilierilor se reînnoiește la fiecare 3 ani. În prezent, președintele este Abdelhakim Benchamach (ales la 14 octombrie 2015).

Puterea executivă: Saad-Eddine El Othmani (17 martie 2017)

Ministrul afacerilor externe, al cooperării africane și al marocanilor din afara granițelor: Nasser Bourita (aprilie 2017)

Apartenența la organizații internaționale: Organizația Națiunilor Unite (ONU), Organizația Internațională a Francofoniei (OIF).

Apartenența la organizații regionale: Uniunea Africană (UA), Liga Statelor Arabe (LSA), Uniunea Maghrebului Arab (UMA), Uniunea pentru Mediterana (UpM).

 

Simboluri naţionale

Ziua națională: 30 iulie

Drapel: o stea verde în cinci colțuri, care simbolizează sigiliul lui Solomon și cei 5 stâlpi ai Islamului, pe fundal roșu.

Ianuarie 2020

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice