Relaţii bilaterale

Republica LIBERIA


​Prezentare generală

Poziţia geografică: situată în Africa de Vest, având graniţă cu Sierra Leone (la vest), Guineea (la nord), Coasta de Fildeş (la est) şi oceanul Atlantic (la sud)

Suprafaţa: 111,370 Km²

Capitala: Monrovia

Limbi oficiale: Limba engleză şi un număr de dialecte care sunt folosite la fel de des

Ziua naţională: 26 iulie 1847

 

Scurt istoric

Este cea mai veche republică din Africa, locul de întoarcere al sclavilor afro-americani care a început în anul 1822 iar în 1847, a fost creată Republica Liberia. Între anii 1944 şi 1971, preşedintele William Tubman a încercat să promoveze economia, investiţiile străine. În 1980, o lovitură militară de stat condusă de Samuel Doe, a adus la conducere un regim autoritar ce a fost stopat, în 1989, de o altă lovitură de stat, condusă de Charles Taylor, Samuel Doe fiind ucis. Charles Taylor a ajuns preşedinte în urma alegerilor din 1997, după care a urmat o perioadă relativ stabilă pană în 2000, când au început iarăşi o serie de conflicte interne care, în 2003, s-au încheiat prin semnarea unui acord de pace. În acelaşi an Charles Taylor a fost incriminat de către Tribunalul de la Haga, pentru amestec în războiul civil din Sierra Leone. Astăzi, Preşedintele ţării este doamna Ellen Johnson Sirleaf.

 

Economia

Ţară măcinată de război civil şi management defectuos al fondurilor, Republica Liberia are o economie aflată într-o situaţie dezastruoasă, multe afaceri fiind închise o dată cu părăsirea ţării de către oamenii de afaceri, în majoritate străini. Din punct de vedere al resurselor naturale, Liberia exportă masiv lemn neprelucrat, cauciuc natural, minereu de fier, precum si diamante. După câştigarea alegerilor de către Ellen Johnson Sirleaf, aceasta a solicitat sprijin financiar din partea Statelor Unite ale Americii. Embargo-ul privind exportul de diamante şi lemn neprelucrat a fost ridicat găsindu-se, astfel, noi surse de venit.

Export: cauciuc natural, lemn, minereu de fier, diamante, cacao, cafea.

Parteneri: Polonia, China, India, SUA.

Import: produse petroliere, produse chimice, maşini, echipamente de transport, mărfuri manufacturate, alimente.

Parteneri: Singapore, China, Coreea de Sud, Japonia.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice