Relaţii bilaterale

Republica KENYA


Prezentare generală

Relaţiile bilaterale s-au dezvoltat cu precădere în domeniile economic, cultural şi al protecţiei mediului.

Principalele repere ale dialogului politic româno-kenyan:

  • 1993 – vizita în Kenya a preşedintelui României (octombrie);
  • 1991 – întrevederea la Nairobi a ministrului român al afacerilor externe cu omologul kenyan (noiembrie);
  • 2006 – vizita oficială în România a ministrului afacerilor externe al Republicii Kenya (mai);
  • 2006 – consultări politico-diplomatice la Nairobi, la nivel de secretar de stat in MAE (martie).
  • 2014 – vizita Preşedintelui Adunării Naţionale al Republicii Kenya la Bucureşti (septembrie).
  • 2018 – vizita unei Comisiei parlamentare pentru apărare și relații externe din Kenya la București ;

România şi Republica Kenya au stabilit relaţii diplomatice, la rang de ambasadă, la 22 iunie 1968. Ambasada României la Nairobi a fost deschisă în 1974. La Bucureşti, din 13 martie 2013, este acreditat ambasadorul Kenyei cu reşedinţa la Berlin.

 

Reprezentare diplomatică

Ambasada României în Republica Kenya este condusă de doamna Ambasador Iulia Pataki, acreditată la 19 septembrie 2012.

La 31 ianuarie 2014, ministrul de externe român a semnat patenta consulară de înfiinţare a Consulatului onorific al României la Mombasa, condus de domnul Abdulwalli Shariff, în calitate de Consul Onorific al Romaniei în Mombasa cu jurisdicţie in judeţele Kilifi, Mombasa, Lamu, Tana River si Kwale.

 

Cooperare cultural-ştiinţifică

Relaţiile culturale s-au materializat prin acordarea de burse de studiu de către partea română, schimburi de cărţi şi publicaţii între instituţiile de cultură din cele două ţări, contacte între oamenii de ştiinţă, îndeosebi în cadrul reuniunilor internaţionale.

 

Alte domenii de cooperare sectorială

Cooperarea pe linie parlamentară: În august 1993, o delegaţie a Parlamentului Republicii Kenya a efectuat o vizită în România. În ultimii ani, reprezentanţi ai Parlamentului României s-au aflat la Nairobi, pentru a participa la reuniunile organizaţiilor internaţionale UNEP şi HABITAT, care îşi au sediul în capitala Kenyei, având întrevederi şi cu autorităţile kenyene. De asemenea, ministrul român al mediului a participat la prima reuniune universală de mediul a ONU, care a avut loc în iunie 2014.

Cooperare anti-corupţie: In iulie 2013 o delegaţie condusa de preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate a vizitat Kenya, la invitaţia conducerii Comisiei de Etică şi Anticorupţie locale, având întrevederi şi cu ministrul justiţiei si reprezentanţii procuraturii generale. În luna septembrie a aceluiaşi an, o delegaţie condusă de preşedintele Comisiei de Etica si Anticorupţie a Republicii Kenya a vizitat România, in urma căreia a fost semnat un Memorandum de cooperare bilaterală între ANI si CEAK.

Cooperarea în domeniul mediului: În februarie 2003 şi februarie 2011, ministrul român al mediului şi pădurilor a vizitat Kenya. Ministrul kenyan al resurselor de apă a vizitat România, în mai 2003.

De asemenea, în ultimii ani, reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, ai Ministerului Lucrărilor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale si Turismului, Ministerului Culturii si Cultelor s-au aflat la Nairobi, pentru a participa la reuniunile organizaţiilor internaţionale UNEP, HABITAT, care îşi au sediul în Nairobi, precum si la UN-WTO,  având întâlniri şi cu reprezentanţi ai autorităţilor kenyene.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice