Relaţii bilaterale

Republica GUINEEA – BISSAU


Denumirea oficială: Republica Guineea-Bissau.

 

Scurt istoric

Începând cu secolul al XV-lea, portughezii îşi extind treptat dominaţia asupra teritoriului, devenit astfel bază a comerţului cu sclavi spre Brazilia şi, în 1817, colonie portugheză.

Partidul African al Independenţei din Guineea Bissau şi Insulele Capului verde (PAIGC), fondat de Amilcar Cabral, în 1956, declanşează, în 1961, lupta armată împotriva autorităţilor coloniale şi, la 24 septembrie 1973, Republica Guineea Bissau îşi proclamă independenţa – statut recunoscut de metropolă la 10 septembrie 1974. În acelaşi an, Amilcar Cabral este asasinat şi începe astfel o serie de lovituri militare de stat şi asasinate care se succed până in aprilie 2012.

Localizarea: Africa de vest. Vecini: Senegal, Guineea, Oceanul Atlantic

Suprafaţa: 36 125 Kmp

Capitala: Bissau (233.000 locuitori)

Religia: musulmani (45,1%), creștini (22,1%), animiști (14,9%), altele.

Limba oficială: portugheza

Ziua naţională: 24 septembrie (aniversarea proclamării independenţei – 1973)

Forma de guvernamant: republică semiprezidenţială

Parlament: unicameral

Moneda: francul cfa (Fcfa)

 

Situaţia politică

După puciul din aprilie 2012, ţara a stat sub un regim de tranziţie, marcat de suspendarea sprijinului extern, politic şi economic. Doar CEDEAO/ECOWAS a susţinut politic acţiunea puterii de tranziţie. La 13 aprilie 2014 au avut loc alegeri generale. Principalul partid din Guineea-Bissau, PAIGC, a câştigat scrutinul legislativ iar candidatul său, José Mário Vaz, a obţinut 41% din voturi şi prima poziţie pentru cel de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, programat la 18 mai 2014. Principalele provocări ale viitoarei puteri sunt legate de instabilitatea politică devenită cronică în această ţară, de ponderea excesivă a sectorului militar în viaţa politică şi publică, precum şi de reputaţia ţării ca placă turnantă a traficului de droguri dinspre America de sud către Europa Occidentală.

 

Economia

Guineea Bissau are o economie dependentă, în principal, de agricultură. Produce anual 120.000 tone de nuci de cajou, principalul produs la export (90%), cu un aport la buget de circa 60 milioane USD. În ultimii ani, preţul acestui produs strategic pentru economia ţării a scăzut însă la 800 USD/ tonă (de la 1100 USD/ tonă) – cu efecte negative asupra bugetului, deja afectat de fiscalitatea redusă şi de o rată modestă de colectare a impozitelor.

O altă sursă de valută este vânzarea licenţelor de pescuit.

În gama de export mai intră fructe de mare, arahide, ulei de palmier, cherestea.

Ţara are rezerve de bauxită, petrol şi fosfaţi.

Principalii parteneri la export: India, Portugalia, Brazilia, Nigeria, China, Italia, Iran.

Principalii parteneri la import: Portugalia, China, Senegal, Italia, Brazilia.

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice