Relaţii bilaterale

ERITREEA


Denumire oficială: Statul Eritreea (Hagere Ertra)

 

Scurt istoric

La sfârşitul secolului al XIX-lea, Eritreea a devenit colonie italiană, iar în 1941 a trecut sub administraţie britanică.

La 2 decembrie 1950, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care s-a recunoscut unirea, pe baze federative, a Eritreei cu Etiopia. În 1962, împăratul Etiopiei a abolit statutul de autonomie al Eritreei, transformând-o într-o simplă provincie etiopiană. S-a declanşat, în consecinţă, un război civil care a durat 30 de ani. În 1991, ulterior înfrângerii de către rebeli a forţelor guvernamentale etiopiene, s-a decis organizarea unui referendum privind independenţa Eritreei. În baza rezultatului referendumului, la 24 mai 1993 a fost proclamată independenţa acestui stat.

Capitala şi principalele oraşe: Asmara, Keren, Assab, Massawa

Suprafaţă şi diviziuni teritoriale: 124.300 km² (inclusiv Insulele Dahlak şi Arhipelagul Insulelor de Corali de la Massawa), împărţită în şase regiuni.

Populaţia: Etnii: Tigrinya 55%, Tigre şi Kunama 32%, alte grupuri etnice. Religii: musulmani – 48%, copţi, catolici şi protestanţi – 50%, credinţe tradiţionale – 2%.

Limba oficială: tigrina şi araba. Se vorbesc curent engleza şi italiana.

Ziua naţională: 24 mai, proclamarea independenţei (1993)

Forma de guvernământ: republică

Decembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice