Relaţii bilaterale

Republica Arabă EGIPT

Denumire oficială: Republica Arabă Egipt

Denumirea oficială – forma scurtă: Egipt

Denumirea locală – formă lungă:Gumhūriyyat Miṣr al-Arabiyyah

Scurt istoric: În secolul XIX apar, în lumea arabă, mişcări politice pentru afirmarea identităţii proprii, sub influenţa abordării romantice a istoriei. Începe "renaşterea (Al-Nahda) arabă", caracterizată, în esenţă, de revitalizarea patrimoniului islamic din perioada de glorie a califatului arab, pe de-o parte, şi de încercările de modernizare a islamului, pe de alta.

Deschiderea canalului Suez (1869) consacră rolul geostrategic al Egiptului. Disputa dintre Imperiul Britanic, Imperiul Otoman şi Franţa pentru controlul noului drum spre Asia se încheie odată cu instaurarea protectoratului britanic la începutul primului război mondial (1914).

Afirmarea principiului naţiunilor conduce la proclamarea independenţei formale a Egiptului faţă de Imperiul Britanic (1922); Egiptul este proclamat regat, sub conducerea regelui Fouad, urmat de fiul său, regele Farouk (1936-1952). Marea Britanie menţine controlul militar şi economic asupra Egiptului în toată această perioadă.

La 23 iulie 1952, puterea este preluată de „Ofiţerii Liberi”, o grupare militară condusă (formal) de generalul Naguib, înlocuit la scurt timp de Gamal Abdel Nasser. În 1953, Egiptul este proclamat republică, condus de un Consiliu Revoluţionar, sub preşedinţia lui Nasser.

Localizare: în nord-estul Africii şi sud-vestul Asiei. Cea mai mare parte se află în Africa, dar partea de est, peninsula Sinai, este considerată ca parte a Asiei. Este delimitată de Marea Mediterană la nord, Fâşia Gaza, Israel şi Marea Roşie la est, Sudan la sud şi Libia la vest.

Suprafaţă: 1.001.450 km pătraţi

Populaţie: 73,7 milioane locuitori(2005), din datele oficiale egiptene, din care 55 % sub 25 de ani. Majoritatea populaţiei trăieşte în Valea şi Delta Nilului.

Capitala: Cairo (zona metropolitana are peste 20 milioane locuitori). Cel de-al doilea oraş ca mărime este Alexandria.

Împărţire administrativă: 26 de guvernorate

Monedă naţională: lira egipteană

Limbă oficială: araba

Religii: musulmani sunniţi (circa 90 %), creştini (10 % dintre care circa 9% aparţin Bisericii Copte).

Forma de guvernământ: republică parlamentară
 

Situaţia internă

Şeful statului: După demisia preşedintelui Hosni Mubarak de la conducerea statului (11 februarie 2011), survenită ca urmare a revoltelor populare izbucnite la 25 ianuarie 2011, o comisie condusă de ministrul apărării, mareşalul Mohamed Hussein Tantawi, intitulată Consiliul Suprem al Forţelor Armate (CSFA), a preluat conducerea ţării.

În perioada 23 şi 24 mai 2012 a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale din Egipt, la care autorităţile egiptene au acreditat 2859 de jurnalişti, 39 de ONG-uri naţionale şi internaţionale.

În perioada 16 şi 17 iunie 2012 a avut loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Egipt, între candidatul Fraţilor Musulmani, Mohammed Morsi şi ultimul premier al fostului preşedinte Hosni Mubarak, Ahmad Shafiq.

Rezultatele preliminare neoficiale votului sunt: Mohammed Morsi 52% - şi Ahmad Shafiq – 48%.

Prim-ministru: Kamal Ganzouri (decembrie 2011)

Ministrul Afacerilor Externe: Mohammed Kamel Amr (aprilie 2011)

Parlamentul egiptean: bicameral (Adunarea Poporului şi Adunarea Consultativă)

În ziua de 13 februarie 2011 Consiliul Suprem al Forţelor Armate a anunţat dizolvarea Adunării Poporului şi a Adunării Consultative. Alegerile parlamentare s-au desfăşurat în perioada 28 noiembrie 2011 – 10 ianuarie 2012 pentru Adunarea Poporului şi în perioada 29 ianuarie – 22 februarie 2012 pentru Consiliul Consultativ (Shoura).

La 16 iunie 2012, Consiliul Suprem al Forţelor Armate (CSFA) din Egipt a anunţat dizolvarea oficială a Parlamentului, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, care a semnalat vicii de procedură la alegerile legislative. CSFA a anunţat preluarea imediată a puterii legislative, până la constituirea unui nou parlament egiptean, în locul celui creat în ianuarie şi dominat de islamişti.


Simboluri naţionale

Ziua naţională: 23 iulie, aniversarea revoluţiei antimonarhice din 1952.

Drapel: trei dungi dispuse orizontal de culoare: roşie, alb şi negru; în centru se află vulturul lui Saladin purtând un scut şi o bandă cu numele în arabă al ţării.

Linkuri:


 

Direcţia Orientul Mijlociu, Africa şi America Latină, maiunie 2012

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice