Relaţii bilaterale

JAMAICA


Denumire oficială: Jamaica (Jamaica)

Scurt istoric: Sosirea conquistadorilor spanioli pe Insula Jamaica a avut ca rezultat nimicirea în totalitate a populației indigene şi înlocuirea acesteia cu sclavi din Africa. În 1645, britanicii au cucerit insula de la spanioli şi au înființat Royal Africa Company, o firmă care se ocupa cu vânzarea de sclavi, Jamaica fiind piață de bază pentru tranzacțiile efectuate.

Prima constituție a Jamaicăi, din perioada colonială, a dat puteri sporite populației colonizatoare, situaţie care, în mare măsură s-a menţinut pănă în anul 1944, când a fost constituit un consiliu executiv, având jumătate din membri aleși prin sufragiu universal de către adulți.

Capitala: Kingston

Poziția geografică și vecinii: în regiunea Caraibilor, situată la sud de Cuba.

Suprafața: 10,991 km2.

Populația: 2,970,340 (est. Iulie 2016).

Organizare administrativă: 14 parohii (Clarendon, Hanover, Kingston, Manchester, Portland, Saint Andrew, Saint Ann, Saint Catherine, Saint Elizabeth, Saint James, Saint Mary, Saint Thomas, Trelawny, Westmoreland).

Limba oficială: Engleza.

Religia: Protestanți (64,8%), Romano-catolici (2,2%), Martorii lui Iehova (1,9%), Rastafarieni (1,1%), alte religii (6,5%), fără religie (21,3%), alte religii (6,5%) (est. 2011).

Grupuri etnice: Negri (92,1%), Mixt (6,1%), indieni (0,8%). (est. 2011).

Moneda națională: Dolar Jamaican (JMD).

Simboluri naționale: pasărea „streamertail” (Trochilus polytmus); lemnul de guaiac; culori naționale: verde, galben și negru.

Ziua Națională: 6 august 1962 (independența față de Regatul Unit).

Forma de guvernământ: monarhie constituţională cu parlament bicameral.

Situaţia politică internă: Democrație parlamentară și o monarhie constituțională, recunoscând monarhul britanic șef al statului, fiind reprezentat de un Guvernator-General. Parlamentul este bicameral, format din Senat și Camera Reprezentanților. Sistemul judiciar este bazat pe dreptul britanic. Jamaica nu este stat parte la jurisdicția ICJ. Constituția statului stabilește un sistem judiciar independent și garantează drepturile fundamentale ale omului, civile și politice.

Puterea executivă. Șeful statului: Regina Elizabeta a II-a (din 6 februarie 1952), reprezentată de un Guvernator general.

Guvernator general: Sir Patrick L. Allen (din 26 februarie 2009).

Şeful Guvernului (Prim-ministru): Andrew Holness (din 3 martie 2016).

Ministrul Afacerilor Externe: Kamina Johnson Smith.

Cabinet: este numit de Guvernatorul-General la recomandarea Primului-ministru.

Guvernatorul General este numit de monarh; în urma alegerilor legislative, liderul partidului majoritar sau al coaliției majoritare este numit, de regulă, Prim-ministru de către Guvernatorul General.

Puterea Legislativă: este reprezentată de un parlament bicameral, Senat și Camera Reprezentanților. Senatul are 21 locuri (13 membri ai acestuia sunt numiți de către Guvernatorul-General la recomandarea Primului-ministru, iar 8 membri la recomandarea liderului opoziției), iar Camera Reprezentanților are 63 locuri (membrii acesteia sunt aleși în mod direct prin vot popular în circumscripții unipersonale pentru un mandat de 5 ani). Ultimele alegeri pentru Cameră au avut loc la 25 februarie 2016, următoarele urmând să aibă loc în în februarie 2021.

Puterea Judecătorească: este reprezentată de Curtea de Apel și de către Curtea Supremă. Președintele Curții Supreme și al Curții de Apel sunt numiți de Guvernatorul-General la recomandarea Primului-ministru.

Jamaica este membru al Curții de Justiție Caraibiene.

Partidele politice: este dominat de două partide, Jamaica Labour Party (JLP) și People’s National Party (PNP).

La alegerile generale din 25 februarie 2016, partidul JLP a obținut majoritatea în Cameră obținând 50,1% din voturile valabile exprimate, în timp ce PNP obține 49,7%. Aceste rezultate s-au tradus într-un număr similar de locuri, JLP având astfel 32 de locuri, iar PNP 31 de locuri.

Legături către principalele site-uri oficiale: http://www.opm.gov.jm/

Directia America Latină si Caraibi, septembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice