Relaţii bilaterale

Republica Bolivariană a Venezuelei

Denumire oficială: Republica Bolivariană a Venezuelei (sp. República Bolivariana de Venezuela)

Scurt istoric: În 1810, Venezuela devine unul dintre principalele nuclee ale războiului de eliberare a coloniilor spaniole din America de Sud. Simon Bolivar proclamă, la 17 decembrie 1819, Republica Federativă Marea Columbie care cuprinde Venezuela, Noua Granada şi Ecuadorul (din 1822). În urma destrămării acestei federaţii, Venezuela devine, în 1830, republică de sine stătătoare.

La începutul secolului XX, începe exploatarea intensivă a zăcămintelor petrolifere, Venezuela devenind, în prima jumătate a secolului, una dintre cele mai bogate şi dinamice ţări din America Latină. Începând cu 1980, se manifestă o prelungită criză economică şi socială, caracterizată de creşterea preţurilor, inflaţie, şomaj etc. La alegerile prezidenţiale din decembrie 1998, Hugo Chavez a lansat o platformă de stânga, urmărind implementarea „socialismului secolului XXI”. Alegerile din 1998 au marcat şi prăbuşirea partidelor tradiţionale care dominaseră scena politică din ultimii 40 de ani: Partidul Acţiunea Democratică şi Partidul Social Creştin. Noua Constituţie, adoptată în 1999, prevede prelungirea mandatului preşedintelui de la 5 la 6 ani, parlament unicameral şi un control sporit al statului în economie.

Capitala şi principalele oraşe: Caracas (cca 3 mil. locuitori, 2015), Maracaibo, Valencia, Barquisimeto, Maracay, Ciudad Guayana, San Cristobal.

Suprafaţa şi diviziunile teritoriale: 912.050 km2 (locul 33); 23 de state federale, 1 district federal (cuprinde capitala Caracas) şi teritorii federale dependente (grupuri de insule locuite şi mici insule nelocuite).

Populaţia: 30.912.302 de locuitori (2016), locul 43 în lume. Populație urbană: 89%.

Religia: 96% catolică, 2% protestanţi, 2% alţii.

Limba oficială: spaniola

Ziua Naţională: 5 iulie (independența - 5 iulie 1811).

Forma de guvernământ: Republică prezidențială federală. Parlament unicameral –  Adunarea Naţională.

Situaţia politică internă: Preşedintele îndeplinește şi funcția de şef al guvernului, numind membrii Consiliului de Miniştri. Preşedintele este ales prin vot popular pentru un mandat de şase ani (numărul mandatelor este nelimitat). În prezent, șeful statului este Nicolás Maduro Moros, contestat însă de cea mai mare parte a comunității internaționale. Ultimele alegeri au avut loc la 20 mai 2018, rezultatul fiindu-i favorabil lui Nicolas Maduro, candidatul Partidului Socialist Unit din Venezuela, cu 68% dintre voturile exprimate, în timp ce contracandidatul său, Henri Falcon, a obținut 21%. Rezultatele alegerilor prezidențiale nu au fost însă recunoscute de mai mulți actori regionali și globali, inclusiv de statele membre UE, care au considerat scrutinul nedemocratic și fraudulos. Implicit, UE nu a considerat legitim cel de-al doilea mandat de președinte al lui Nicolas Maduro, început în data de 10 ianuarie 2019, solicitând organizarea unui nou scrutin, cu respectarea standardelor de transparență și legalitate. 

În data de 23 ianuarie 2019, președintele Adunării Naționale, legislativul ales în mod democratic în anul 2015, Juan Guaidó, s-a autoproclamat președintele interimar al Venezuelei, având ca obiectiv convocarea unor noi alegeri prezidențiale libere și corecte. 25 dintre cele 28 de state membre UE l-au recunoscut pe Juan Guaidó drept președintele interimar al Venezuelei, inclusiv România (8 februarie 2019), alăturându-se astfel altor importanți parteneri globali precum SUA, Canada, Israel și majoritatea țărilor latinoamericane, care consideră că singura soluție de ieșire din criza politică și umanitară este repetarea alegerilor prezidențiale.

Ministrul puterii populare pentru relații externe este Jorge Alberto Arreaza Montserrat (din 2 august 2017).

Pentru Adunarea Națională (164 locuri, plus 3 locuri pentru populația indigenă), ultimele alegeri au avut loc la 6 decembrie 2015. Rezultatele alegerilor au fost: 109 locuri MUD (Masa Unității Democratice – alianță a partidelor de opoziție) și 55 de locuri (Marele Pol Democratic, principalul partid al acestei coaliții fiind Partido Socialista Unido de Venezuela, aflat la putere). Nicolas Maduro a declarat, la 19 decembrie 2016, dizolvarea Adunării Naționale – AN și a convocat alegeri pentru formarea Adunării Naționale Constituante – ANC (30 iulie 2017), mandatată să elaboreze o nouă Constituție. Alegerile au fost imediat contestate de o mare parte a comunității internaționale, care a considerat demersul drept o uzurpare abuzivă a unui for ales în mod democratic. ANC nu este considerată legitimă de instituțiile omoloage din străinătate și este criticată pentru că nu își îndeplinește mandatul pentru care a fost aleasă - redactarea unui proiect de Constituție -, ci a preluat abuziv prerogativele legislativului.

                                                                                                               Direcția America Latină și Caraibi, ianuarie 2020

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice