Relaţii bilaterale

CANADA

Prezentare generală

Relațiile diplomatice între România şi Canada au fost stabilite la 16 august 1919, prin înființarea Consulatului General al României la Montréal. Relațiile bilaterale la nivel de ambasadă au fost stabilite la 3 aprilie 1967.

Relaţiile bilaterale dintre România şi Canada, stimulate de valorile euro-atlantice şi interese comune, precum şi de prezența unei importante comunități românești pe teritoriul canadian, se caracterizează prin pragmatism şi colaborare punctuală în cadrul organizațiilor internaționale.

Cele două state cooperează în forurile multilaterale, atât la OSCE, cât şi la NATO, precum şi în cadrul Organizației Internaţionale a Francofoniei. Canada contribuie la măsurile NATO de reasigurare a aliaţilor din Europa de Est, inclusiv la exercițiile comune de instruire și antrenament, cu participare aliată, desfășurate în România.

În ceea ce priveşte cooperarea UE-Canada, finalizarea Acordului de Parteneriat Strategic (SPA) şi a Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător (CETA) contribuie la consolidarea relațiilor româno-canadiene.

 

Reprezentare diplomatică

Ambasade:

Consulate generale ale României în Canada:

Consulate onorifice ale României în Canada:

 • Moncton
 • Québec
 • Calgary

 Reprezentanța Permanentă a României la OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale)

 • Ambasadorul României în Canada este Reprezentant Permanent al României la OACI.

 

Dialogul politic – repere ale ultimilor ani

Printre cele mai importante contacte politice bilaterale din ultimii ani se numără:

 • Întrevederea ministrului român al apărării, Mihai Fifor, cu omologul canadian, Harjit Singh Sajjan, în marja reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO (15 februarie 2018)
 • Întrevederea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu cu ministrul canadian al afacerilor externe Stéphane Dion, în marja reuniunii miniștrilor afacerilor externe ai OSCE de la Belgrad (3-4 decembrie 2016).
 • Întrevederea Prim-ministrului României Dacian Cioloș, cu omologul canadian, Justin Trudeau, în marja Adunării Generale ONU (20 septembrie 2016)
 • Vizita de lucru, în Canada, a Prim-ministrului României, Dacian Cioloș (15-16 iunie 2016).
 • Întrevederea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu cu ministrul canadian al afacerilor externe Stéphane Dion, în marja reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Bruxelles (19-20 mai 2016).
 • Întâlnirea bilaterală dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi omologul său canadian Rob Nicholson, la Antalya, la 13 mai 2015, în marja reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO. Vizita oficială în Canada a preşedintelui Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea (8-13 martie 2015). Demnitarul român a avut întâlniri cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului canadian, cu ministrul canadian de externe şi cu cel al imigraţiei şi cetăţeniei, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti.
 • Întâlnirea dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei Michaëlle Jean (Paris, 23 februarie 2015). Vizita la Bucureşti a unei delegaţii parlamentare canadiene, conduse de Dean Allison, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe şi dezvoltare internaţională din Camera Comunelor a Parlamentului canadian (13-14 octombrie 2014).
 • Întâlnirea dintre preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea şi preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul Canadei, Andrew Scheer (11 septembrie 2014), în marja Conferinţei de la Oslo a preşedinţilor de parlamente ale statelor membre ale Consiliului Europei.
 • Vizita la Bucureşti a doamnei Michaëlle Jean (3-4 iulie 2014), fost guvernator general al Canadei între 2005 şi 2010. Demnitarul canadian a avut întrevederi cu secretarul de stat în MAE pentru afaceri globale şi cu vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. Din ianuarie 2015, Michaëlle Jean este secretar-general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.
 • Întâlnirea ministrului român al apărării naţionale, Mircea Duşa, cu omologul canadian, Robert Nichloson, în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO de la Bruxelles (3 iunie 2014).
 • Vizita în România a ministrului canadian afacerilor externe, John Baird (30 martie 2014), la invitaţia părţii române.

 

Alte aspecte ale raporturilor politice

Canada a susţinut activ cauza României pe calea integrării euro-atlantice, a fost prima ţară ce a ratificat Protocoalele de aderare ale statelor candidate care au fost acceptate la summit-ul NATO de la Praga (28 martie 2003) şi a sprijinit România în eforturile de integrare europeană.

 

Cooperare economică

Conform statisticilor românești disponibile pentru anul 2018, pe primele două luni valoarea totală a schimburilor comerciale bilaterale a fost de 26,65 milioane USD. Valoarea exporturilor românești în Canada se ridica la nivelul de 17,55 milioane USD, iar cea a importurilor de 9,10 milioane USD. La nivelul întregului an 2017, conform statisticilor românești, schimburilor comerciale au fost în total de 341,8. milioane USD, din care 213,5 milioane USD au reprezentat exporturi românești (o creștere de 82% față de 2016) și 128,3 milioane USD au reprezentat importuri (creștere de 58,2% față de anul 2016).

Canada se află pe locul 29 în topul investitorilor străini în România din punct de vedere al capitalului social subscris.

În legătură cu structura și orientarea teritorială a investițiilor canadiene în România, majoritatea societăților mixte activează în industria electronică, industria ușoară, construcții auto și piese de schimb, sectorul agro-alimentar, transporturi, construcții, confecții metalice, turism, fiind situate în principal în municipiul București, județele Bihor, Dolj, Bistrița Năsăud, Brașov, Arad, Harghita, Alba, Cluj, Prahova, Sălaj, Iași.

România este interesată de o prezență activă a companiilor canadiene în economia românească - mai ales prin investiții directe - care să contribuie la creşterea competitivității produselor noastre, cu consecinţe benefice atât asupra pieţei interne, cât şi asupra exporturilor.

 

Regimul vizelor

Începând cu data de 1 decembrie 2017 cetățenii români beneficiaza de posibilitatea de a călători în Canada fără vize, pentru șederi de maxim 6 luni în scop turistic (inclusiv pentru vizitarea familiei / cunoștințelor sau pentru prospectarea oportunităților de afaceri), pe baza unui pașaport românesc valabil. Ca toate celelalte persoane scutite de vize de intrare în Canada, cetățenii români care intenționează să călătorească pe calea aerului spre Canada, pentru ședere sau tranzit, trebuie să obțină în prealabil o Autorizație de călătorie electronică (Electronic Travel Authorization – eTA).

Autorizația de călătorie electronică eTA se obține doar online, prin accesarea paginii de internet www.Canada.ca/eTA-Romania. Autorizația electronică de călătorie (eTA) are o valabilitate de 5 ani (sau, după caz, până la expirarea valabilității pașaportului).

Pentru mai multe informații, puteți consulta www.mae.ro/travel-conditions/3678#850.

Ridicarea efectivă a vizelor pentru cetățenii români a arătat maturitatea și soliditatea relației dintre România și Canada.

 

Comunitatea românească

Numărul cetăţenilor canadieni şi al rezidenţilor permanenţi originari din România se ridică la peste 200 de mii de persoane, conform ultimelor date anunțate de către autoritățile canadiene. Având în vedere limitele metodologice ale ultimului recensământ (2011), (participare pe baze voluntare la exercițiul în cauză, nefolosire a serviciilor unor recenzori de teren) este posibil ca numărul originarilor din România şi al celor care deţin cetăţenia română să fie cu 10 - 15% mai mare decât în statisticile canadiene.

Distribuţia geografică pe provincii relevă faptul că majoritatea originarilor din România s-au stabilit în Ontario (41,59%) şi Québec (20,33%), datorită dezvoltării economice a celei dintâi, respectiv facilităților oferite imigranților francofoni de către cea de-a doua. În concordanță cu tendința generală aferentă fenomenului imigrației în Canada, şi noii veniţi din România, în ultimii douăzeci de ani, au ales să se așeze, în proporție de aproape jumătate, asemenea predecesorilor lor, în provincia Ontario.

Septembrie 2018

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice