Relaţii bilaterale

Republica BELARUS

 

La 20 decembrie 1991, România a recunoscut independenţa Republicii Belarus şi, la 14 februarie 1992, a stabilit relaţii diplomatice cu această ţară.

Dialogul politic bilateral după stabilirea relațiilor diplomatice a inclus: vizite la nivel înalt (ale preşedintelui României la Minsk – iulie 1992, martie 1994; ale preşedintelui Republicii Belarus în România – mai 1993, aprilie 1994); la nivelul primilor miniştri (ale primului ministru al Republicii Belarus în România – mai 1995); vizite la nivelul miniştrilor de externe (Bucureşti, februarie 1992 / martie 1993, Minsk, noiembrie 2017).

În planul dialogului bilateral, România încurajează continuarea contactelor la nivel MAE şi promovarea de proiecte concrete pe dimensiunea economică. Nu există probleme în suspensie în relaţia cu Republica Belarus.

În perioada 23-24 martie 2017, la București, și între 13-15 iunie 2018, la Minsk, au avut loc consultări bilaterale româno-belaruse la nivel de adjunct de ministru de externe. S-au realizat schimburi aprofundate de vederi asupra temelor circumscrise dialogului politic şi cooperării sectoriale româno-belaruse (economie, cultură, educaţie). A fost analizat stadiul negocierii unei serii de documente juridice bilaterale vizând extinderea cadrului juridic relevant pentru dezvoltarea cooperării cu accent pe domeniile educației și culturii.

Consecventă cu abordările UE, România urmărește să contribuie la reangajarea progresivă în relaţiile cu Republica Belarus şi este dispusă să dezvolte dialogul cu autorităţile de la Minsk, în scopul încurajării progresului real de dezvoltare a țării pe principiile statului de drept și respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului.

România a susținut decizia, luată în Consiliul Afacerilor Externe la 15 februarie 2016, de ridicare a regimului de sancțiuni pentru 170 de persoane și 3 entități economice din Belarus.

România susține prezența Republicii Belarus în cadrul statelor din vecinătatea estică a UE, beneficiare ale Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, lansat la Summit-ul de la Praga la 7 mai 2009, apreciind că acesta reprezintă un mijloc prin care relaţia UE-Belarus şi implicit relaţia bilaterală româno-belarusă va trece la un alt nivel.

În relațiile cu Republica Belarus, România este ghidată de concluziile Consiliilor Afacerilor Externe (UE) și recomandările Consiliului Europei.


Reprezentare diplomatică

În anul 1992, România a deschis ambasadă la Minsk cu reprezentarea la nivel de însărcinat cu afaceri a.i.. Începând cu anul 2015, conducerea acesteia este asigurată la nivel de ambasador.

În anul 1993, Republica Belarus a deschis la Bucureşti un consulat general, pe care l-a ridicat la nivel de ambasadă în anul 1995, condusă în prezent la nivel de ambasador.


Cooperare economică şi în domeniul dezvoltării

La 21 octombrie 2008, a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Belarus cu privire la cooperarea economică, care instituie cadrul juridic pentru începerea activităţii Comisiei Interguvernamentale româno-belaruse privind colaborarea economică. Acordul oferă baza legală pentru dezvoltarea pe termen lung a cooperării în domenii ale economiei precum: agricultură, industrie, construcţii, energie, turism, întreprinderi mici şi mijlocii, transport, ştiinţă şi tehnologie. Prima reuniune a Comisiei mixte a avut la loc în perioada 10-11 noiembrie 2009 (Bucureşti). Cea de a doua reuniune a fost organizată la Minsk, în perioada 11-12 mai 2016.

La sfârșitul anului 2018 volumul schimburilor comerciale a fost de 128,64 milioane USD, din care export – 36,64 milioane USD iar import – 92 milioane USD. Soldul balanței comerciale, negativ pentru partea română,  a fost de 55,36 milioane USD.

În anul 2018 principalele grupe de mărfuri românești exportate în Republica Belarus au fost: mașini, aparate, echipamente electrice (17,7%), produse ale industriei chimice și conexe (41,1%), metale comune și articole conexe (13,5%) și materiale plastice, cauciuc și articole conexe (7,9%).

În ceea ce priveşte importurile României din Belarus, principalele grupe sunt: lemn, cărbune de lemn și plută (29,2%); metale comune şi articole metalice (25,6%); vehicule, aeronave şi echipamente de transport (9,9%); articole piatră, ipsos, ciment, sticlă, ceramică (9,2%) şi produse ale industriei chimice şi conexe 9,3%.


Cooperare cultural-ştiinţifică şi în sfera dezvoltării umane

În anul 2008, a fost încheiat un acord de colaborare între cele două Academii de Ştiinţă și a demarat schimbul de studenți între Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Stat din Republica Belarus.

Partea română apreciază că încurajarea relaţiilor dintre instituţiile de cultură din cele două state creează cadrul adecvat de promovarea a culturii proprii pe teritoriul celeilalte părți.


Alte domenii de cooperare sectorială

Misiunile permanente ale României şi Republicii Belarus de la New York şi Geneva colaborează în cadrul unor proiecte inițiate de ONU.


Minoritatea/Comunitatea română

În Republica Belarus (capitala Minsk) locuiesc aproximativ 10 cetățeni români, cu care Misiunea menţine o legătură constantă, aceştia fiind invitaţi la diverse acţiuni, spre exemplu festivităţile de marcare a Zilei Naţionale.


Accesul cetăţenilor români pe piaţa locală a forţei de muncă

Partea belarusă manifestă interes pentru demararea discuţiilor de negociere a unei noi Convenţii consulare în scopul liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii belaruşi. Pentru Belarus este important să se încheie un nou Acord care să nu contravină normelor Schengen în perspectiva integrării României în acest spaţiu, dar nici să nu fie o piedică în calea dezvoltării relaţiilor interumane între cetăţenii celor două state.

Începând cu 27 iulie 2018 autoritățile belaruse au extins de la 5 la 30 de zile perioada de ședere fără viză în Republica Belarus, cu condiția intrării în țară prin Aeroportul internațional din Minsk.

DEEAC – iunie 2019

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice