Sfaturi de călătorie

Ghiduri de călătorie

 

 

Pliant “Sfaturi utile pentru călătoriile în Mexic”

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să călătorească în Mexic un pliant care conţine informaţii referitoare la condiţiile care trebuie îndeplinite la intrarea în acest stat, precum şi un model de formular tradus în limba română care va fi pus la dispoziţie de către autorităţile aeroportuare mexicane.

Pentru a descărca Informaţiile privind “Sfaturi utile pentru călătoriile în Mexic”, click AICI.

 


 

Material de informare cu privire la noul sistem de gestionare a rezidenţilor din Japonia

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să călătorească în Japonia un material de informare referitor la noul sistem de gestionare a rezidenţilor din Japonia, care este în vigoare.

Pentru a descărca Informaţiile privind noul sistem de gestionare a rezidenţilor din Japonia, click AICI.

 


 

Broşură “Informaţii pentru călătoriile în Japonia”

Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să călătorească în Japonia o broşură care conţine informaţii referitoare la condiţiile specifice de intrare şi regimul de şedere în Japonia, precum şi informaţii practice cu privire la formalităţile care trebuie îndeplinite de cetăţenii români la intrarea pe teritoriul acestei ţări.

Pentru a descărca Broşura de informare pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Japonia, click AICI.

 


 

Ghid de informare pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în state din Asia

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că de la 17 noiembrie 2011, cetăţenii români pot consulta pe site-ul MAE, Ghidul de informare pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în state din Asia. Acest material de interes public prezintă condiţiile specifice de intrare şi regimul de şedere în ţările respective, precum şi informaţii practice cu privire la formalităţile care trebuie îndeplinite de cetăţenii români la intrarea pe teritoriul acestor state.

Pentru a descărca Ghidul de informare pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în state din Asia, click AICI.

 


 

Ghidul serviciilor consulare

Ghidul se adresează cetăţenilor români care intenţionează să călătorească sau se află deja în afara graniţelor ţării. Accidentele, îmbolnăvirea, decesul unei persoane apropiate, dezastrele şi catastrofele naturale sunt momente dificile pentru oricine, oriunde s-ar afla. Cu atât mai mult pentru cei care se află în străinătate, unde nu dispun de toate resursele necesare. Ghidul conţine câteva elemente de bază care vă pot ajuta să fiţi în siguranţă atunci când vă aflaţi în afara ţării şi să rezolvaţi o serie de situaţii nedorite şi neprevăzute. Ghidul vă oferă şi informaţii despre cum vă poate ajuta Ministerul Afacerilor Externe, prin ambasadele şi oficiile consulare din străinătate.

Pentru a descărca Ghidul serviciilor consulare, click AICI.

  


 

Pliant "Asistenţă şi protecţie consulară acordată cetăţenilor români"

MAE îşi propune ca prin intermediul acestui material să crească gradul de conştientizare în rândul cetăţenilor români asupra tipului de asistenţă consulară şi protecţie consulară oferite de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate, dar şi de statele membre ale Uniunii Europene. Acest pliant va fi distribuit prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare din străinătate tuturor cetăţenilor români în momentul eliberării noilor documente de călătorie.

Pentru a descărca pliantul "Asistenţă şi protecţie consulară acordată cetăţenilor români", click  AICI.

 


 

Ghid de informare privind traficul de persoane

Ghidul are ca principal obiectiv conştientizarea riscurilor traficului de persoane din străinătate, precum şi asistenţa consulară de specialitate pe care reprezentanţele României o pot acorda cetăţenilor români care devin victime ale traficului de persoane în afara graniţelor. Ghidul a fost realizat cu sprijinul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane.

Pentru a descărca Ghidul de informare privind traficul de persoane, click AICI.

 


 

Ghid privind asistenţa medicală

Ghidul cuprinde o serie de informaţii utile privind încheierea unei asigurări medicale pentru cetăţenii care călătoresc în diferite state, principalele norme de igienă care trebuie respectate şi recomandări pentru cetăţenii care decid să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical. Ghidul privind asistenţa medicală a fost realizat de către Departamentul Consular, cu sprijinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi în colaborare cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate.

Pentru a descărca Ghidul privind asistenţa medicală, click  AICI.

 


 

Ghid privind drepturile pasagerilor UE

Ghidul este iniţiat de Comisia Europeană şi oferă informaţii utile cu privire la drepturile dumneavoastră în caz de îmbarcare refuzată, întârzieri prelungite, pierdere bagaje, zbor anulat. De asemenea, ghidul conţine şi informaţii privind accesibilitatea pasagerilor cu mobilitate redusă.

Pentru a consulta Ghidul privind drepturile cetăţenilor UE în calitate de pasageri atunci când călătoresc cu avionul sau cu trenul, click AICI.

 


 

Ghidul cetăţeanului român care doreşte să lucreze în spaţiul Uniunii Europene

Ghidul a fost publicat la editura "Niculescu" şi cuprinde sfaturi utile pentru persoanele care doresc să lucreze într-unul din cele 26 de state comunitare şi care nu doresc să fie victimele traficanţilor de forţă de muncă. Materialul prezintă totodată informaţii referitoare la aspecte generale privind dreptul de muncă în statele comunitare, chestiuni legate de liberalizarea/ restricţionarea pieţei de muncă, datele de contact ale autorităţilor locale cu competenţe în domeniul muncii şi securităţii sociale din fiecare stat membru UE, precum şi cele mai importante reglementări în domeniu.

 


 

Ghidul călătorului român în străinătate

Ghidul a fost publicat la editura 'C.H. Beck' şi cuprinde o serie de sugestii, de propuneri pentru cetăţeanul român care doreşte să călătorească în străinătate. Prin acest ghid, MAE semnalează cetăţenilor români căile prin care, în anumite situaţii, se pot adresa şi pot avea acces la serviciile oficiilor consulare. Primele două capitole prezintă modalităţile şi domeniile de asigurarea a asistenţei consulare şi limitele sale, iar ultimul capitol condiţiile de călătorie şi de şedere atât în statele UE, cât şi în ţările din afara UE.