Centrul de presă

MAE acordă asistenţă umanitară de urgenţă pentru Filipine

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
21.11.2013

România, prin Ministerul Afacerilor Externe, va acorda 150.000 euro autorităţilor din Filipine, ca asistenţă umanitară urmare taifunului Haiyan (Yolanda).

MAE reiterează mesajul de condoleanţe şi solidaritate cu poporul filipinez şi încurajează cetăţenii români să sprijine, în măsura posibilului, campaniile de strângere de fonduri pentru victímele celui mai mare taifun înregistrat vreodată.

La 8 noiembrie 2013 taifunul Haiyan (Yolanda) a lovit Filipine cauzând distrugeri fără precedent în istoria acestei ţări predispusă la dezastre naturale. Conform datelor preliminare transmise de agenţiile  ONU şi guvernul filipinez, sunt peste zece milioane de persoane afectate, aproximativ 4,4 milioane de persoane strămutate intern, iar zeci de mii de persoane sunt decedate, dispărute sau rănite. Peste 648.000 de case au fost distruse integral sau serios avariate.

Apelul umanitar de urgenţă inter-agenţii, lansat la 12 noiembrie a.c., se ridică la 301,8 milioane USD.

La 11 noiembrie, Preşedintele filipinez a declarat starea de urgenţă, ceea ce permite asigurarea condiţiilor de ordine publică şi securitate necesare distribuirii ajutorului umanitar.

 

Informaţii suplimentare:

În anul 2013 a fost alocată o sumă de aproximativ 381.000 EURO pentru finanţarea unor situaţii umanitare de urgenţă, din bugetul destinat Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare (AOD) gestionat de MAE. Utilizarea acestor fonduri se realizează în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1.052/2011 privind reglementarea acţiunilor specifice aferente finanţării asistenţei din cadrul politicii naţionale de cooperare internaţională pentru dezvoltare.

În cursul anului 2013, Ministerul Afacerilor Externe a mai acordat contribuţii pentru persoanele afectate de situaţiile  umanitare din Siria, Mali, Afganistan şi Palestina.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene acordă ajutor umanitar şi prin intermediul bugetului comunitar.  Mai multe informaţii despre politica de ajutor umanitar a UE se regăsesc la http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice