Centrul de presă

Vizita secretarului de stat George Ciamba la Paris

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
11.05.2018

Secretarul de stat pentru afaceri strategice și bilaterale în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a efectuat azi o vizită de lucru, la Paris, unde a avut consultări cu  Philippe Etienne, consilier diplomatic, Președinția Franței și cu Geneviève Darrieussecq, secretar de stat, Ministerul Forțelor Armate, precum și întrevederi cu André Parant, secretar general adjunct, MAE francez, și cu Hélène Farnaud-Defromont, director general pentru administrație și modernizare, înalt funcționar pentru apărare și securitate în MAE francez.

În cadrul întâlnirilor de lucru, secretarul de stat George Ciamba a subliniat caracterul special al relațiilor franco-române, în contextul pregătirii și organizării unor evenimente de amploare pentru relația bilaterală: Sezonul România-Franţa, celebrarea Centenarului Marii Uniri și deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Întrevederile cu oficialii francezi, au reliefat relația bilaterală foarte bună, în contextul aniversării unui deceniu de la lansarea Parteneriatului Strategic, precum și densitatea întrevederilor de nivel înalt din ultimii ani, îndeosebi recenta vizită în România a ministrului francez al afacerilor externe, Jean-Yves Le Drian (11-12 aprilie a.c.), precum și vizitele președintelui Emmanuel Macron (24 august 2017), respectiv François Hollande (12-13 septembrie 2016).

În cadrul consultărilor cu Philippe Etienne, consilier diplomatic al Președintelui Emmanuel Macron, cele două părți au salutat rezultatele contactelor recente de nivel înalt, îndeosebi vizita Președintelui francez la București, din data de 24 august 2017, precum și perspectivele de dezvoltare a acestor contacte, în contextul pregătirii Sezonului comun și a Președinției române a Consiliului UE.

Oficialii au apreciat contribuția substanțială pe care Parteneriatul Strategic dintre România și Franța o are la aprofundarea relației bilaterale în domenii-cheie ale cooperării sectoriale. Cei doi demnitari au abordat, în cadrul discuțiilor, și demersul comun de actualizare a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, apreciind că este necesară o cât mai bună reflectare în noul document a evoluțiilor survenite în ultimii ani la nivel bilateral, european și internațional.

Cele două părți au avut un schimb substanțial de opinii pe marginea unor dosare prioritare de pe agenda UE, în urma căruia a fost relevată convergența pozițiilor celor două state. Demnitarul român a reiterat prioritatea pe care România o acordă aderării la spațiul Schengen, arătând că țara noastră se bazează pe sprijinul Franței, în vederea unei aderări rapide a țării noastre la spațiul de liberă circulație.

Secretarul de stat George Ciamba a exprimat sprijinul ferm al României, ca stat membru UE cu o abordare profund pro-europeană și viitoare ţară ce va asigura Președinția Consiliului UE, în favoarea consolidării proiectului european. A arătat că, din perspectiva României, o Europă puternică are nevoie, în continuare, de solidaritate și de o politică de coeziune care să asigure convergența la nivelul Uniunii, ca fundament al unității UE.

În cadrul consultărilor cu secretarul de stat în Ministerul Forțelor Armate, Geneviève Darrieussecq, a fost evidențiat nivelul bun al colaborării bilaterale în materie de securitate și apărare, precum și cooperarea în structurile aliate. Ambele părți au salutat strânsa colaborare între forțele armate ale României și Franței, în contextul participării reciproce la manifestațiile de comemorare a Primului Război Mondial. Secretarul de Stat George Ciamba a salutat inițiativa Președintelui Macron de organizare, în luna noiembrie a.c., a unui forum care să reunească statele beligerante la Primul Război Mondial, evocând istoria comună și vocația celor două țări de a rămâne aproape și de a se sprijini în momentele cele mai dificile.

Au fost reiterate rezultatele pozitive și dorința de continuare a dialogului strategic bilateral, în formatul „2+2” (afaceri externe-apărare), format ce permite proiectarea acțiunii comune, în funcție de complexitatea provocărilor actuale în materie de securitate și apărare. Totodată, secretarul de stat, George Ciamba, a punctat importanța creșterii rezilienței și a susținerii măsurilor necesare pentru întărirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, inclusiv în zona Mării Negre.

În privința Politicii Europene de Securitate și Apărare Comună (PESCO), secretarul de stat George Ciamba a reliefat eforturile României de sprijin activ la consolidarea rolului UE în domeniul securității și apărării, opinând că PESCO reprezintă instrumentul prin care pot fi sporite solidaritatea, coeziunea și unitatea aliaților și partenerilor europeni.

În ceea ce privește Marea Neagră secretarul de stat George Ciamba a salutat participarea navelor militare franceze la exercițiile navale, pe parcursul anului trecut. Oficialul român a subliniat importanța Mării Negre, atât din perspectiva identificării unor obiective de cooperare sectorială, în contextul pregătirii Președinției Consiliului UE, cât și din punct de vedere al securității, arătând că regiunea este una strategică atât pentru România, cât și pentru UE și NATO.

Discuțiile au abordat și subiecte legate de cooperarea bilaterală în plan militar în cadrul NATO, în perspectiva Summit-ului NATO care va avea loc la Bruxelles în acest an, relația transatlantică, cooperarea la nivel UE şi relaţia NATO-UE.

În privința contextului internațional, a avut loc un schimb de opinii și evaluări ale situației de securitate, fiind reliefată importanța consolidării capacității NATO de a face față amenințărilor actuale. 

Ambele părți au salutat cooperarea bilaterală foarte bună în sprijinirea eforturilor de contracarare a amenințării teroriste și în operațiunile și misiunile derulate sub egida UE și a ONU.

În cadrul întrevederii cu secretarul general-adjunct din MAE francez, André Parant, au fost apreciate demersurile comune de actualizare a Foii de Parcurs a Parteneriatului Strategic, reieșind necesitatea reflectării noii dinamici a relațiilor bilaterale. Cei doi oficiali au exprimat dorința ca noul document să fie unul ambițios, care să consacre nivelul superior al cooperării franco-române din prezent.

Cei doi oficiali au accentuat dimensiunea economică a relației bilaterale, fiind evidențiată consistența investițiilor franceze în România, precum și oportunitățile de afaceri de pe piața românească, în contextul în  care România înregistrează una dintre cele mai mari creșteri din Uniunea Europeană. În context, demnitarul român a evocat și obiectivul României de aderare la OCDE, în perspectiva proximei reuniuni ministeriale de la Paris.

Cei doi demnitari au făcut o trecere în revistă a unor dosare prioritare de pe agenda europeană, reieșind convergența pozițiilor.  George Ciamba a reiterat angajamentul profund  al României în favoarea consolidării proiectului european. A evocat în acest sens organizarea Summitului european extraordinar de la Sibiu, din 9 mai 2019, pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Oficialul român a reiterat obiectivul legitim al României de a adera la spațiul Schengen, având în vedere că țara noastră a îndeplinit criteriile de aderare și ținând cont de contribuția semnificativă a României la asigurarea securității frontierelor externe ale UE. A exprimat susținerea României pentru consolidarea spațiului Schengen, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni. 

Cu referire la Balcanii de Vest, oficialul român a arătat că această regiune va fi o prioritate pe agenda Președinției române a Consiliului UE și a subliniat atașamentul pe care România îl are față de politica de extindere, pe baza meritelor proprii și a îndeplinirii criteriilor de aderare. A punctat perspectiva europeană a Balcanilor de Vest ca factor de stabilitate, prosperitate și securitate în regiune și în Europa. Totodată, a subliniat rolul pozitiv al acestei politici în susținerea și accelerarea reformelor din regiune.

 

 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice