Centrul de presă

Participarea secretarului de stat George Ciamba la deschiderea seminarului regional pe tema Codului de Conduită OSCE privind aspectele politico-militare ale securității (București, 14-18 mai 2018)

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.05.2018

Secretarul de stat pentru afaceri strategice şi bilaterale în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat astăzi, 15 mai 2018, la deschiderea seminarului regional pe tema Codului de Conduită OSCE privind aspectele politico-militare ale securității, care se desfășoară la București, în perioada 14-18 mai 2018.

În cadrul intervenției, oficialul român a reconfirmat atașamentul României față de principiile și normele cuprinse în Codul de Conduită, precum indivizibilitatea securității, egalitatea suverană a statelor, controlul democratic al forțelor armate și al forțelor de securitate sau respectul pentru drepturile omului și statul de drept.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat relevanța continuă a Codului de Conduită, îndeosebi în actualul context de securitate, și a evidențiat contribuția activă a Codului ca instrument normativ la asigurarea stabilității și securității în spațiul OSCE. În încheiere, oficialul român și-a exprimat speranța ca evenimentul găzduit la București să contribuie mai departe la promovarea Codului în rândul Statelor participante și să faciliteze schimbul de experiență în ceea ce privește implementarea sa, mai ales din perspectivă regională.

 

Informații suplimentare:

România organizează împreună cu Secretariatul OSCE și Centrul pentru Prevenirea Conflictelor, în perioada 14-18 mai 2018, un seminar regional pe tema Codului de Conduită privind aspectele politico-militare ale securității.

Adoptat în 1994, Codul de conduită privind aspectele politico-militare ale securității (CoC) reprezintă unul dintre cele mai importante documente normative la nivelul OSCE, prin intermediul căruia Statele participante s-au angajat să respecte principiul controlului democratic asupra forțelor armate și să se asigure că doctrina sau politica lor de apărare în cazul utilizării forței, inclusiv în conflictele armate, respectă prevederile dreptului internațional. Începând cu anul 2008, Centrul de Prevenire a Conflictelor (CPC) din cadrul OSCE organizează anual cel puțin un seminar sau atelier de lucru specializat pentru a facilita dialogul între state cu privire la noile provocări care apar în activitatea de implementare a Codului, inclusiv din perspectivă regională.

Seminarul găzduit de România va aborda aspecte referitoare la relevanța Codului pentru România și vecinii săi, importanța garantării drepturilor omului pentru personalul forțelor armate, bune practici în ceea ce privește implementarea dreptului internațional umanitar, controlul democratic al forțelor armate și al forțelor de securitate, provocări ale fenomenului migraționist.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai instituțiilor OSCE și statelor participante, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor din România, cu atribuții în activitatea de implementare a Codului, reprezentanți ai parlamentelor naționale, dar și ai mediului academic și ai societății civile.