Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot la Conferința „Primele 1000 de zile din următorii 100 de ani. Educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea României”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.05.2018

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a participat, în data de 16 mai 2018, la Conferința Primele 1000 de zile din următorii 100 de ani. Educația timpurie, o șansă pentru competitivitatea României”. În cadrul intervenției sale, secretarul de stat a evidențiat importanța rolului educației timpurii și contribuția acesteia la dezvoltarea economică a statului, arătând că investiția în dezvoltarea și educația timpurie se află într-o relație directă cu creșterea economică. A vorbit despre educația timpurie din perspectivă europeană și a subliniat consensul larg la acest nivel privind faptul că investiția în etapele timpurii ale educației aduce cele mai mari beneficii economice și sociale în timp, îndeosebi pentru copiii din grupuri dezavantajate, astfel putând fi evitate cheltuieli ulterioare mult mai costisitoare și mai puțin eficiente ale măsurilor remediale. A amintit, în context, lansarea spre dezbatere de către Comisia Europeană a Recomandării privind un cadru al calității pentru educația și îngrijirea copiilor preșcolari.

Secretarul de stat a făcut referire la recenta adoptare a Proiectului de lege care aduce modificări Legii Educației Naționale nr.1/2011, în sensul obligativității educației preșcolare, în etape, astfel că până în 2020 devine obligatorie grupa mare (5 ani), până în 2023 grupa mijlocie (4 ani) și până în 2030 grupa mică (3 ani).  

A subliniat importanța investițiilor în educație în general, în cercetarea pedagogică și în dezvoltarea științelor educației, pentru a putea construi, valida și implementa abordări pedagogice inovative, care să îmbine educația și îngrijirea.

În încheierea intervenției sale, secretarul de stat a subliniat că educația trebuie să înceapă cât mai devreme în viața unui copil și să continue pe tot parcursul vieții, obiectivul final al tuturor acțiunilor întreprinse, atât la nivel european, cât și național, fiind acela de a asigura egalitatea de șanse pentru toți.