Centrul de presă

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la deschiderea seminarului „Strengthening the EU as a regional and global actor”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
06.12.2018

În perioada 6-7 decembrie 2018, Ministerul Afacerilor Externe găzduiește seminarul „Strengthening the EU as a regional and global actor”, organizat în parteneriat cu MAE german și Fundația Bertelsmann. Evenimentul urmărește identificarea unor arii concrete de  cooperare şi degajarea unor propuneri în favoarea consolidării rolului Uniunii Europene de actor regional și global, dar și urmărirea lor coordonată de către România şi principalii săi parteneri europeni, mai ales prin prisma succesiunii Preşedinţiilor Consiliului UE în 2019 şi 2020.

În alocuțiunea de deschidere, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a apreciat cooperarea româno-germană pentru succesul acestui eveniment, încurajând, în general, spațiile de  reflecție privind politicile și instrumentele Uniunii Europene, mai ales pe fondul unei realități globale ce impune o mai bună coordonare și mai multă unitate.

În viziunea României, Uniunea trebuie să dispună de instrumente adecvate pentru a acționa în plan regional și global, urmărind principii precum: eficiența, consistența acțiunii sale, cu precădere în vecinătate, dar și onorarea angajamentelor asumate. Ministrul delegat a arătat că aceste principii vor ghida acțiunea Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, declinându-se în priorități concrete, precum: regiunea Balcanilor de Vest, prin avansarea procesului de extindere, sprijinirea tinerilor și a comunicării strategice, Parteneriatul Estic, îndeosebi prin marcarea momentului aniversar prilejuit de zece ani de la momentul lansării inițiativei, dar și consolidarea capabilităților de apărare ale Uniunii Europene, în condiții de complementaritate și într-un parteneriat reîntărit cu NATO. Acestor priorități li se adaugă eforturile de consolidare a multilateralismului, prin stimularea cooperării UE-ONU și asumarea angajamentelor UE în domeniul asistenței pentru dezvoltare.

Din perspectivă bilaterală, oficialul român a precizat că acest seminar reconfirmă valențele strategice ale relației cu Germania, precum și interesul reciproc de valorificare a acesteia pentru avansarea unor priorități comune în plan european, regional şi global. A încurajat, de asemenea, stimularea contactelor între România și Germania la nivelul experților din societatea civilă, întrucât potențează suplimentar relația între cele două state.

 

Informații suplimentare despre eveniment

În perspectiva preluării de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului următor, respectiv de către Germania în semestrul al doilea al anului 2020, seminarul „Strengthening the EU as a regional and global actor” își propune articularea eforturilor la nivelul Consiliului Uniunii Europene în succesiunea următorilor doi ani, pentru sprijinirea proceselor de adaptare a acțiunii externe europene la noul context strategic global. Evenimentul a reunit diplomați germani și români, reprezentanți ai instituțiilor europene, experți din cadrul fundației Bertelsmann, precum și din comunitatea de think-thank-uri europene şi române.

Sesiunile din cele două zile ale evenimentului abordează teme precum: eficiența acțiunii externe europene, nivelul de ambiție în domeniul securității și al apărării, politica de extindere și strategia UE în regiunea Balcanilor de Vest, respectiv acțiunea europeană în vecinătatea estică.