Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Ramona N. Mănescu, a ambasadorului Japoniei la București, Hitoshi Noda

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
01.08.2019

Ministrul afacerilor externe, doamna Ramona N. Mănescu, l-a primit astăzi, 1 august 2019, pe Excelența sa, Hitoshi Noda, ambasadorul Japoniei în România.

Subiectul principal de pe agenda întrevederii a fost stadiul actual și perspectivele schimburilor bilaterale dintre cele două țări, inclusiv în ceea ce privește agrearea termenilor Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia. Inițiativa a fost lansată în ianuarie 2018, în contextul vizitei la București a prim-ministrului nipon Shinzo Abe, și reflectă cooperarea specială existentă între cele două țări. A fost agreată necesitatea intensificării contactelor diplomatice și sectoriale în toate domeniile de interes comun.

În context, ambasadorul nipon a făcut o evaluare pozitivă a rezultatelor Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Interlocutorii au evidențiat că o componentă importantă în dezvoltarea relațiilor bilaterale este aceea a dimensiunii economice, unde au fost făcuți pași importanți, potențialul fiind însă mult mai mare. In context, s-a discutat proiectul Magistralei 6 de metrou, proiect de referință al agendei bilaterale. De asemenea, a fost subliniată oportunitatea dezvoltării colaborării în domeniul energetic, inclusiv prin semnarea recentă a Memorandumului de Înţelegere pentru realizarea unor proiecte în sectorul de infrastructură gazieră din Europa, între Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale - Transgaz şi Corporaţia Itochu din Japonia.

S-a agreat că Acordul de Parteneriat Economic dintre UE și Japonia reprezintă o oportunitate pentru sporirea schimburilor comerciale bilaterale, mai ales a exporturilor agroalimentare românești.

În cadrul întrevederii au fost abordate, de asemenea, perspective ale cooperării tradiționale româno-nipone în plan multilateral, cu accent pe interesul de colaborare în domeniul asistenței pentru dezvoltare în terțe țări.

Totodată, au fost discutate aspecte ale agendei bilaterale educaționale și culturale. În acest context, a fost evidențiată necesitatea impulsionării contactelor interumane și a amplificării eforturilor pentru a promova cunoașterea culturii și civilizației celor două țări. 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice