Centrul de presă

Seminarul „Building Bridges and Facilitating Consensus for a Successful ICONS 2020”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.01.2020

Centrul de la Viena pentru Dezarmare și Neproliferare (VCDNP) a organizat, la 15 ianuarie 2020, seminarul cu tema „Building Bridges and Facilitating Consensus for a Successful ICONS 2020”, în parteneriat cu Misiunea Permanentă a României la Viena.

Evenimentul a oferit o platformă utilă pentru dezbateri privind consolidarea interesului statelor membre ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și a altor actori cu preocupări în domeniul securității nucleare, ca preambul la conferința ministerială „International Conference on Nuclear Security: Sustaining and Strengthening Efforts”/ICONS 2020 de la Viena. Evenimentul va avea loc în perioada 10-14 februarie și va fi co-prezidată de România și de Panama. ICONS 2020 reprezintă un eveniment de marcă al AIEA în domeniul securității nucleare și prevenirea terorismului nuclear, precedentele ediții având loc în 2013 și 2016. Obiectivul ICONS 2020 este de a asigura un cadru pentru decidenții politici, oficialii și experții din domeniul securității nucleare, pentru a schimba puncte de vedere asupra experiențelor, progreselor și lecțiilor învățate, de a identifica provocările și de a trasa liniile directoare și prioritățile care să guverneze securitatea nucleară pe viitor.

Evenimentul din 15 ianuarie a debutat cu alocuțiunea lui Rafael Grossi, director general al AIEA, și a continuat cu luări de cuvânt din partea reprezentanților României, în calitate de co-președinte al procesului pregătitor al ICONS 2020, Egiptului și Nuclear Threat Initiative. La discuțiile moderate de directorul executiv al VCDNP au asistat peste 120 persoane, reprezentanți ai mediului diplomatic, academic și think-tank-urilor din Viena.

Selectarea țării noastre în martie 2019 pentru exercitarea funcției de co-președinte al ICONS 2020 reprezintă o recunoaștere a rolului substanțial și constructiv asumat în promovarea securității nucleare, precum și a contribuției tradiționale a țării noastre la îndeplinirea obiectivelor AIEA vizând neproliferarea armelor nucleare. Pregătirile pentru asigurarea unei bune desfășurări a segmentului ministerial al ICONS 2020 și pentru negocierea Declarației Ministeriale care va fi adoptată la ICONS 2020 sunt coordonate de Misiunile României și Republicii Panama de la Viena.