Alerte de călătorie

Senegal

Ultima actualizare: 
19.01.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă atunci când călătoresc noaptea sau în anumite zone din Senegal.

Există un risc sporit în sudul ţării, în provincia Casamance, unde – în ciuda unor negocieri în curs – nu există încă un acord cu forţele rebele, secesioniste, iar procesul de deminare a zonei nu este încheiat.

Pe fondul multiplicării cazurilor de infestare cu febră virală hemoragică (Ebola), la data de 21 august 2014, Senegalul a închis frontiera terestră cu Guineea și pe cea aeriană cu cele trei state din regiune, afectate de virus, respectiv Guineea, Liberia, Sierra Leone.

MAE recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în Senegal să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zona de destinaţie şi să consulte pagina website www.mae.ro, rubrica “Sfaturi, alerte de călătorie”.


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Senegal sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Dakar şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

MAE recomandă cetăţenilor români, care doresc să se deplaseze în Senegal, să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei din zonă!

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.


3. Alte recomandări

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în Senegal asupra faptului că, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, unicul caz de febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola) înregistrat pe teritoriul acestui stat a fost soluţionat. Deşi a fost oprită răspândirea acestui flagel, autorităţile senegaleze continuă monitorizarea situaţiei şi menţin în vigoare măsurile profilactice şi campaniile de informare a populaţiei.

Este de reţinut că nu există nici vaccin, nici tratament eficient împotriva virusului Ebola.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să urmărească mesajele emise de autorităţile locale şi să respecte regulile de conduită şi de igienă recomandate de instituţiile de specialitate. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte site-ul Oficiului pentru Coordonare şi Afaceri Umanitare - OCHA (http://ochaonline.un.org/westafrica) sau persoana de legătură a acestei structuri: Rémi DOURLOT, Public Information Officer, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) – ROWCA, Tel: 221 33 869 8515, Cell: 221 77 569 9653, Email: dourlot@un.org, http://ochaonline.un.org/rowca.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Senegal:

  • Să evite cartierele periferice ale capitalei Dakar şi ale marilor oraşe, mai ales pe timpul nopţii;
  • Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”;
  • să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
  • să aibă în permanenţă un document de identitate cu fotografie;
  • să nu fotografieze obiective militare, paramilitare sau guvernamentale;
  • să consume numai apă îmbuteliată;
  • să se adreseze, înainte de plecare, Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice