Cetăţenii români sunt sfătuiţi să fie precauţi şi să evite deplasarea în locurile în care au loc demonstraţiile organizate sau întrunirile spontane, întrucât în capitala Malé au loc în continuare demonstraţii politice. Unele dintre demonstraţiile anterioare au degenerat în ciocniri violente care au implicat poliţia, armata şi demonstranţii.
Există o ameninţare teroristă generală, iar atacurile sunt nediscriminatorii şi pot viza şi locurile frecventate de străini, inclusiv de turişti.
Aeroportul Internaţional Malé este deschis şi funcţionează normal.
Deoarece pirateria reprezintă o ameninţare majoră în Golful Aden şi în Oceanul Indian, nu este recomandabilă efectuarea unor călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.
Cu excepţia capitalei Malé, turiştilor le este interzis, în general, să călătorească pe insule care nu sunt înscrise în circuitul turistic, fără permisiunea expresă a guvernului maldivian. Permisele se acordă de către tur operatori.
România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Maldive. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Malé.
Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Maldive sau care se află deja pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în India şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Există un Consulat Onorific al României în Malé, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.
Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă! Înainte de a efectua o călătorie în Maldive, vă recomandăm cu insistenţă să contactaţi agenţia dumneavoastră de turism pentru a afla detalii suplimentare.
MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Maldive