Alerte de călătorie

Columbia

Ultima actualizare: 
16.08.2019


1. Informaţii generale

Columbia este o ţară cu un nivel ridicat de criminalitate şi cu manifestări de violenţă cauzate de trupele de gherilă (FARC, ELN, etc.) şi de traficul de droguri. De asemenea, pericolul producerii unor atacuri teroriste este crescut. Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în această ţară.

De asemenea, pe fondul amplificării epidemiei cu virusul Zika pe teritoriul Columbiei, MAE recomandă cetăţenilor români evitarea deplasărilor care nu sunt absolut necesare şi luarea tuturor măsurilor de protecţie în cazurile în care  călătoriile în  acest stat nu pot fi amânate.

Atacurile cu dispozitive explozive improvizate, precum şi răpirile de persoane sunt frecvente.

Astfel, de la începutul anului 2012, au avut loc o serie de atacuri de acest gen, soldate cu numeroşi morţi şi răniţi precum: explozia unei camere de hotel în Tolima, explozia unui puţ petrolier în Yunde, explozia unei grenade pe aeroportul Santa Barbara de Iscuande, explozia unei maşini capcană şi, cazul cel mai grav, explozia prin detonarea de la distanţă a cca. 40kg. de explozibil aflate pe o motocicletă, parcată în faţa unei staţii de poliţie din oraşul Tumaco. Aceste atacuri pot fi nediscriminatorii la adresa cetăţenilor străini.

O altă problemă majoră o reprezintă sechestrările de persoane, fie pentru obţinerea unor sume de bani, fie pentru a fi folosite ca monedă de schimb, de către grupările de gherilă. Apreciem că există un risc crescut de răpiri, aceste acţiuni fiind de asemenea, nediscriminatorii la adresa cetăţenilor străini.

În cursul anului 2011 au fost reclamate 298 de cazuri de persoane sechestrate, 243 dintre acestea fiind eliberate, 40 aflându-se, încă, în captivitate, iar 15 persoane fiind ucise. În 2011, au fost răpiţi 10 cetăţeni străini. Numărul străinilor sechestraţi sau răpiţi este în creştere faţă de 2010.

În zonele aglomerate (parcări, centre comerciale, benzinării), sau în zonele turistice, pot apărea infracţiuni de tipul înşelăciunilor, furtului din buzunare sau din maşini.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste atenţie sporită la efectuarea călătoriilor în Columbia şi să evite deplasările în zonele rurale, în zonele montane, în regiunile de frontieră, precum şi în departamentele din nordul, sudul şi estul ţării - controlate doar parţial de forţele de ordine columbiene.

MAE recomandă cetăţenilor români să folosească operatori turistici acreditaţi atunci când îşi planifică o călătorie în Columbia. În acest sens, trebuie să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale şi nu trebuie să se îndepărteze de grupul turistic!


2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Columbia sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României din Bogota şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.  

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Recomandări generale

Cetăţenii români care se deplasează în Columbia sunt sfătuiţi, cu insistenţă, să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Columbia:

 • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri;
 • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
 • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • Să evite deplasarea cu mijloacele de transport în comun;
 • Să se deplaseze în interiorul ţării cu avionul dacă ruta permite acest lucru.
  • Dacă deplasarea cu autoturismul este absolut necesară, atunci aceasta trebuie să se facă doar în cursul zilei;
  • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile acestuia trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate;
  • Este indicată utilizarea exclusivă a autoturismelor care au lipite pe geamuri folie de protecţie specială (anti-efracţie);
 • Să evite utilizarea taxiurilor ilegale şi contactele cu persoane necunoscute;
  • Taxiurile pot fi utilizate numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate în nicio situaţie taxiurile oprite pe stradă.
 • Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”. 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice