Alerte de călătorie

Filipine

Ultima actualizare: 
26.01.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Filipine că, din cauza activității vulcanului Taal situat în provincia Batangas, în data de 13 ianuarie 2020, autoritățile locale au declarat stare de calamitate. Institutul filipinez de vulcanologie și seismologie (PHIVOLCS) a emis, la data de 14 ianuarie 2020, gradul de avertisment 4 (erupție periculoasă iminentă), pe o scară de la 1 la 5. Pe cale de consecință, MAE recomandă cetățenilor români să nu călătorească în Republica Filipine în această perioadă, iar celor care se află pe teritoriul acestui stat să folosească măști de protecție, să urmeze cu strictețe instrucțiunile autorităților locale, să se îndepărteze de zona vulcanică și să se informeze cu privire la activitatea vulcanului în perioada următoare accesând următoarele link-uri:

https://www.philstar.com/happens/841

https://cnnphilippines.com/news/2020/1/13/Philippines-Taal-Volcano-eruption-live-updates.html

https://www.pna.gov.ph

https://www.phivolcs.dost.gov.ph

Cetățenii români sunt sfătuiți să verifice la companiile aeriene situația zborurilor dinspre și spre Republica Filipine, iar cei care se află în acest stat în scop turistic, să revină la Manila cu cel puțin o zi înainte de data planificată a zborului spre România sau altă destinație.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Filipine că, la data de 19 septembrie 2019, guvernul filipinez, prin Departamentul de Sănătate, a declarat o epidemie de poliomielită, în baza confirmării a două cazuri (virus de tip 2 VDPV – poli-virusul derivate din vaccin). În plus, mostre cu analize de mediu, prelevate din canalizarea capitalei Manila, au relevat existența virusului de tipul 1 VDPV, consecutiv, în două luni calendaristice de monitorizare a acestui tip de virus. De asemenea Organizația Mondială a Sănătății a declarat că riscul răspândirii internaționale a poliomielitei este scăzut, totuși pericolul transmiterii și recirculării virusului poliomielitic în interiorul Republicii Filipine este ridicat din cauza imunității scăzute a populației locale.

Pe cale de consecință, Departamentul de Sănătate filipinez, care este mandatat să supravegheze starea de sănătate publică a localnicilor și vizitatorilor / turiștilor, recomandă următoarele măsuri:

  • Pentru toți turiștii / cetățenii străini care intră în Republica Filipine (inclusiv filipinezii de toate vârstele care se repatriază) și intenționează să rămână în această țară timp de minim 4 săptămâni, li se recomandă să primească o doză unică de vaccin polio inactiv (IPV - Inactivated Poliovirus Vaccine) cu 4 săptămâni inainte de planificarea călătoriei spre Republica Filipine, dacă nu au efectuat vaccinul în ultimele 12 luni, sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia;
  • Persoanelor care realizează o călătorie urgentă/excursie, cu o durată de până la maxim 4 saptămâni, li se recomandă să primească o doză unica de IPV, cel puțin până la data plecării, având în vedere și aspectul benefic al vaccinării pentru călătoriile multiple spre destinații în țări afectate de acest polio-virus.
  • Toți turiștii care părăsesc Republica Filipine sunt încurajați să verifice cerințele privind imunizarea, reglementate de autoritățile țărilor către care se deplasează, și, dacă este necesar, să primească o doză de IPV înaintea plecării și să obțină Certificatul/Carnetul de Vaccinări Internaționale, pentru validarea/confirmarea actului de vaccinare.

Începând cu data de 6 august 2019, a fost declarată o epidemie de febră Dengue în Filipine, provinciile Cebu, Iloilo și Central Visayas ca urmare a numărului crescut de victime, a agresivității crescute a noii tulpini de virus Dengue, precum și a răspândirii rapide a virusului. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să ia măsuri corespunzătoare de protecție împotriva înţepăturilor de ţânţari în cazul deplasării în zonele afectate, având în vedere că în prezent nu există un tratament specific pentru febra Dengue.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite cu strictețe călătoriile pe întreg teritoriul provinciei Mindanao în timpul deplasărilor în Republica Filipine, din cauza pericolului real de acţiuni teroriste, nivelul de alertă fiind unul ridicat. Trebuie de avut în vedere faptul că autorităţile locale au o capacitate limitată de a acţiona în cazul catastrofelor naturale sau atentatelor teroriste.

Se recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Republica Filipine să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă, să manifeste prudenţă sporită şi să consulte site-urile de specialitate premergător efectuării călătoriei.

Anual, pentru perioada cuprinsă între lunile calendaristice iulie și noiembrie, când este sezonul taifunurilor, se recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi să respecte cu stricteţe sfaturile autorităţilor locale, precum şi accesarea paginii web cu privire la situaţia acestora: www.typhoon2000.ph. Peste douăzeci de cicloane tropicale sunt înregistrate în fiecare an, manifestându-se prin ploi abundente, alunecări de teren şi inundaţii masive.


2. Contactarea autorităţilor român

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Manila: +63288927682, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență, precum și la adresele de e-mail: manila.consul@mae.ro, manila@mae.ro.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Filipine: +639178170939. Cetățenii români care doresc să se deplaseze în Republica Filipine sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Manila şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet: http://manila.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/home_ro, http://www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Republicii Filipine sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • să evite, pe cât posibil, deplasările cu ferry-boat-uri;
  • să utilizeze cu precauţie mijloacele de transport în comun;
  • să evite locurile aglomerate şi să nu se implice în demonstraţii de stradă, care pot degenera în violenţe;
  • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit.​

     

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice