Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească pe teritoriul acestui stat asupra riscului de infestare cu febră virală hemoragică (produsă de virusul Ebola), ca urmare a epidemiei cu care se confruntă în ultima perioadă statele din Africa de Vest. Pentru combaterea şi prevenirea răspândirii acestui flagel, în zonele afectate s-au dispus ample măsuri profilactice şi s-au lansat campanii de informare a populaţiei.
Este de reţinut că nu există nici vaccin, nici tratament eficient împotriva virusului Ebola.
Astfel, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate de epidemie, iar dacă se află deja pe teritoriul acestui stat, să urmărească mesajele emise de autorităţile locale şi să respecte regulile de conduită şi de igienă recomandate de instituţiile de specialitate. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte site-ul Oficiului pentru Coordonare şi Afaceri Umanitare - OCHA (http://ochaonline.un.org/westafrica) sau persoana de legătură a acestei structuri: Rémi DOURLOT, Public Information Officer, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) – ROWCA, Tel: 221 33 869 8515, Cell: 221 77 569 9653, Email: dourlot@un.org, http://ochaonline.un.org/rowca.
În seara zilei de 13 august 2014, preşedintele guinez, Prof. Alpha Condé, a declarat oficial “urgenţă sanitară naţională împotriva bolii provocate de virusul Ebola în Republica Guineea”.
Măsurile suplimentare luate în virtutea acestei decizii sunt:
Nici situaţia internă nu e lipsită de tensiuni. Dialogul dificil între putere şi opoziţie a generat, luni la rând, manifestaţii de stradă, unele soldate cu morţi şi răniţi. Securitatea, la orele serii şi în zonelor de periferie din capitala Conakry comportă deficienţe: la 29 iulie 2014, cu prilejul unui concert public, un număr de 33 tineri au murit striviţi într-o busculadă.
Totodată, în 2012, Oficiul pentru coordonare şi Afaceri Umanitare – OCHA, atrăgea atenţia asupra numărului considerabil de cazuri de holeră în Guineea Conakry. Din acest motiv, pentru eliminarea oricărui risc sanitar, se recomandă consultarea site-ului OCHA (http://ochaonline.un.org/westafrica) sau persoana de legătură a acestei structuri: Rémi DOURLOT, Public Information Officer, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) – ROWCA, Tel: 221 33 869 8515, Mobil: 221 77 569 9653, Email: dourlot@un.org, http://ochaonline.un.org/rowca.
Atenţie! Nu există o misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră ale României în Republica Guineea. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Guineea. (Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Guineea).
Există însă Consulatul Onorific al României la Conakry, care poate sprijini rezolvarea unor urgenţe, având contacte la nivelul autorităţile locale, dar care nu este abilitat să emită documente de identitate româneşti sau să îndeplinească formalităţi consulare.
Coordonatele Consulatului onorific sunt următoarele:
Adresa: BP:1169 CONAKRY, Republica Guineea
Telefon: 00224 60 34 83 14
E-mail: pkoussayer@aol.com
Dl. Paul KOUSSAYER
Dacă vă aflaţi deja pe teritoriul Republicii Guineea, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Senegal şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Ambasada României în Republica Senegal
Adresa: Point E, Rue A x 9A (Rue A Prolongée), Dakar, Sénégal, B.P. 3212
Telefon Cancelarie: +221 33 8251913
Telefon Secţie consulară: +221 33 8248157
Telefon pentru situaţii de urgenţă: +221 774507418
Fax: +221 33 8249190
Web: http://dakar.mae.ro
E-mail Cancelarie: dakar@mae.ro
E-mail Secţia consulară: dakar@mae.ro
Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
În cazul în care trebuie să călătoriţi în Guineea, vă recomandăm cu insistenţă:
Recomandăm, de asemenea, persoanelor care se îmbarcă pe nave al căror circuit de navigaţie se apropie de Guineea, să manifeste foarte mare prudenţă faţă de riscul capturării navei de către piraţi.
Autorităţile din Guineea solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestui stat, să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene. De asemenea, malaria, holera şi – mai nou – febra hemoragică de tip Ebola reprezintă probleme de sănătate în Guineea.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.