Alerte de călătorie

Haiti

Ultima actualizare: 
19.02.2020

1. Informaţii generale

Pe fondul situației tensionate care afectează în prezent Republica Haiti, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români evitarea deplasărilor în acest stat, până la stingerea focarelor de violență și reluarea normală a activităților social-economice.

În cazul în care cetățenii români sunt nevoiți să călătorească în Haiti în această perioadă, MAE recomandă respectarea avertizărilor autorităților, difuzate prin intermediul mijloacelor de informare, să evite zonele cu baricade  și să nu se opună fizic în cazul în care sunt atacați în scop de furt.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară Consulatului Onorific al României în republica Haiti:

Adresa: 18, Impasse Rigaud, Bois/Verna (Coin Ave. Lamartiniere& Ruelle Berne), Port-au-Prince

Tel: +(509)3405-0702

e-mail : consulate.romaniaht@gmail.com

Riscul răpirilor de persoane este crescut.

Marile oraşe, precum şi capitala Port-au-Prince, sunt în mod frecvent scena unor manifestaţii violente.

Haiti este un stat afectat de catastrofe naturale. Ca şi majoritatea insulelor din Caraibe, Haiti reprezintă o zonă de risc seismic. MAE descurajează orice fel de călătorii în această zonă. Pentru mai multe informaţii poate fi accesat site-ul www.typhoon2000.ph .2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Haiti. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

În situații de urgență, Ambasada României la Havana (care asigură reprezentarea și în Haiti) poate fi contactată la numărul de telefon +53 52 86 83 86.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Haiti sau se află deja pe teritoriul său,

sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Havana (Cuba)  (http://havana.mae.ro/contact) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări 

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să consume numai apă îmbuteliată.
  • Să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă!
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale, să adopte o ţinută şi un comportament decent în public şi să evite fotografierea în zone publice.
  • Să acceseze link-ul http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori către Secţiunea ,,Sfaturi pentru călători”, aflată pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări cu privire la măsurile preventive şi profilactice
  • Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://havana.mae.ro și www.mae.ro, rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care poate fi descărcată de pe site-ul MAE (www.mae.ro/app_cs ) pe orice telefon mobil de tip smartphone cu sistem de operare Android sau iOS. Aplicația oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de alertare în cazul în care apar situații speciale în țara în care vă aflați. După descărcarea aplicației vă recomandăm efectuarea unei actualizări.

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice