Alerte de călătorie

Honduras

Ultima actualizare: 
20.02.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în Republica Honduras, având în vedere că situația a devenit foarte tensionată, în special în capitală, din cauza protestelor violente care se desfășoară împotriva reformelor de privatizare a sistemului de sănătate și de învățământ din acest stat.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele recomandări pentru cetățenii români care călătoresc, tranzitează sau se află în Republica Honduras:

 • în cazul în care se află în această țară, să părăsească Republica Honduras dacă prezența lor nu este indispensabilă;
 • să nu participe sau să se deplaseze în zonele în care au loc manifestații;
 • să aibă permanent la îndemână fotocopii ale pașaportului sau biletelor avion, precum și – recomandabil – copii electronice ale respectivelor documentelor (pe telefonul mobil, laptop, email etc.);
 • să declare la punctul de trecere a frontierei dacă dețin asupra lor o sumă de bani (în cash) care depășește 10.000 dolari americani (USD)/persoană; de asemenea, se recomandă evitarea introducerii unor sume mari de bani în Honduras pentru a evita orice suspiciune cu privire la scopul vizitei;
 • să aibă permanent la îndemână datele de contact utile din/pentru Honduras (hotelul sau hotelurile unde se cazează, prieteni/rudele/cunoștințele pe care le vizitează, telefonul de urgență al Ambasadei României în Mexic – responsabilă și de Honduras); de asemenea, să informeze familia și/sau prietenii asupra deplasării în Honduras, datei și itinerariului călătoriei;
 • să evite ofertele turistice neorganizate (se recomandă folosirea ghizilor autorizați, a însoțitorilor etc.);
 • să evite circulația pe timp de noapte, locurile aglomerate şi deplasarea în zone izolate ale țării;
 • să evite participarea sau apropierea de manifestări, reuniuni sau alte activități cu caracter politic;
 • pentru agențiile de turism: să evite organizarea de vizite turistice pentru clienții lor, cel puțin până la calmarea situației interne.

Totodată, cetățenii români sunt sfătuiți să manifeste o atenţie sporită pentru deplasările în această ţară, şi mai ales în marile centre urbane (Tegucigalpa şi San Pedro Sula), din cauza extinderii delicvenţei comune şi deţinerii unui mare număr de arme de foc de către populaţie.

Pe şoseaua Atlantica, în zonele Copan şi Agua Caliente, s-au înregistrat frecvente atacuri asupra vehiculelor particulare şi a autobuzelor de transport în comun.

Guvernul din Honduras a declarat starea de urgenţă ca urmare a recentei epidemii de febra dengue din ţară.

Pentru perioada iunie-noiembrie, când este sezonul fenomenelor meteorologice extreme (uragane, taifunuri, cicloane), se recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi să respecte cu stricteţe sfaturile autorităţilor locale.

Cetăţenii români care sunt constrânşi să se deplaseze în Honduras sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

2. Contactarea autorităţilor române 

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Honduras. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la San Pedro Sula.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Honduras sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Mexic la adresa de e-mail mexico@mae.ro şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

De asemenea, cetățenii români pot apela Ambasada României la Mexico la numerele de telefon: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: 00 52 55 38 833 072.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să consulte paginile de Internet http://mexico.mae.rowww.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/home_ro

 și reamintește faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în străinătate” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă! 

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini. 
 • Să păstreze documentele originale în casetele de valori din hotel şi să folosească doar fotocopii ale acestora, incluzând şi pagina din paşaport cu ştampila de intrare.
 • Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă, iar în timpul deplasării geamurile să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate.
 • Să consume numai apă îmbuteliată.
 • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri.
 • Să nu se implice în cumpărarea, consumul sau traficul de droguri; pedepsele sunt severe, de regulă 10 ani de detenţie.
 • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac, deoarece atacatorii pot fi înarmaţi.
 • Sa evite călătoriile în mijloace de transport public.
 • Sa utilizeze taxiuri numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate, în nicio situaţie, taxiurile oprite pe stradă. Trebuie evitate taxiurile ilegale şi contactele cu persoane necunoscute.
 • Să schimbe banii/valuta la casele de schimb sau la bănci.
 • Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate din cauza riscului de apariție a febrei dengue în sezonul ploios, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://insp.gov.ro)

sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al BolilorTransmisibile (www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice