Alerte de călătorie

Iran

Ultima actualizare: 
23.01.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Islamică Iran că situația de securitate este volatilă, fapt pentru care se recomandă evitarea călătoriilor, iar cetățenilor români care se află în această țară, li se recomandă să evite zonele în care au loc manifestaţii, indiferent de natura acestora, să respecte indicaţiile/solicitările autorităţilor locale/forţelor de securitate şi să nu procedeze la efectuarea de fotografii/filmări în spaţiile publice, cu precădere în zonele în care au loc adunări, manifestaţii sau alte evenimente similare.

Totodată, trebuie evitate deplasările în regiunile de frontieră cu Republica Irak, Republica Islamică Pakistan şi Republica Islamică Afganistan, în special către provincia Sistan-Balucistan, Khorassan meridional şi regiunea Hormuzgan.

Pe fondul recentelor evoluţii ale situaţiei de securitate din zona Golfului, mai multe companii de transport aerian au luat decizia de a introduce un traseu ocolitor pentru cursele ce tranzitau Golful, Golful Oman sau Strâmtoarea Ormuz, în condiţiile unui risc real la adresa siguranţei călătorilor şi echipajului. Pe cale de consecință, se recomandă cetățenilor români să evite călătoriile cu avionul peste Golf, Golful Oman şi Strâmtoarea Ormuz.

Se recomandă cetățenilor români care călătoresc/se află pe teritoriul acestui stat să se asigure că au în permanență asupra lor un telefon mobil cu acumulatorul încărcat și credit pentru a putea contacta, la nevoie, misiunea diplomatică și să se informeze în prealabil din mass-media locale și internaționale asupra situaţiei de securitate din zonă! 

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Islamică Iran sau se află deja pe teritoriul său sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României la Teheran - http://www.mae.ro/romanian-missions/3196#763 și să își anunțe prezența în regiune sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Cetățenii români care ignoră avertismentele MAE și se deplasează în zone de risc sunt atenționați că o fac pe propria răspundere și vor suporta consecințele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări la posibilitățile de intervenții ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră în situații de urgență.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://teheran.mae.ro, www.mae.ro, www.consularprotection.eu şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații utile și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

 

3. Recomandări generale

În cazul în care vă deplasați în această țară, este recomandat să obțineți, în prealabil, viză de la Ambasada Republicii Islamice Iran în România. Detalii cu privire la vize se pot obține accesând pagina http://www.mae.ro/travel-conditions/3707#763;

Vă recomandăm cu insistență să vă încheiați asigurare de călătorie, medicală și de viață în cazul unei călătorii în Iran.

  • Vă recomandăm să respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale, precum și codul vestimentar islamic;
  • Vă recomandăm să evitaţi zonele în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice sau zonele în care există concentrări masive de forţe de poliţie;
  • Nu staţionaţi în zonele din apropierea unor instituţii guvernamentale; instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii sunt în stare de alertă ca urmare a atacurilor teroriste din Teheran de la începutul lunii iunie 2017;
  • Evitați orice deplasare pe timpul nopții, indiferent de regiunea în care vă aflați;
  • Nu fotografiați/nu filmați obiective de valoare strategică (ex: clădiri oficiale etc). Este indicat să cereți permisiunea localnicilor înainte de a-i fotografia sau filma!
  • Păstrați în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și nu le expuneți în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în mașini.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice