Alerte de călătorie

Peru

Ultima actualizare: 
21.10.2019


1. Informaţii generale

Pentru siguranţa cetăţenilor români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Peru, Ministerul Afacerilor Externe avertizează că ploile torențiale căzute începând cu mijlocul lunii ianuarie 2017 au încetat în zona de coastă şi de munte, însă rămân vizibile în multe locuri efectele inundațiilor, deteriorarea unor șosele și alunecările masive de teren, care au îngreunat sau întrerupt circulația rutieră pe mai multe tronsoane ale infrastructurii de comunicaţii din toată țara. Dintre zonele turistice cunoscute, este puternic afectată zona de nord (Piura, Trujillo, Cajamarca), partea de nord a capitalei Lima și zona de munte corespunzătoare, iar în regiunea de sud a țării sunt afectate căile de acces rutier spre orașul Arequipa.

Turiștii români care se deplasează în aceste zone cu mijloace rutiere de transport în comun (autobuze interurbane) sunt sfătuiți să verifice cu agențiile de turism sau cu firmele de transport, înainte de a porni la drum, dacă șoselele din zona lor de interes, sau din regiuni pe care urmează să le traverseze, sunt accesibile mijoacelor de transport.

Aeroporturile din Peru sunt integral operaționale.

Toate punctele de trecere a frontierei către statele vecine sunt deschise.

Turiștii români sunt informați că, începând cu luna ianuarie 2017, la cumpărarea de cartele telefonice preplătite în Peru, vor trebui să fie amprentați, pe lângă prezentarea unui act de identitate valabil.

De asemenea, începând cu data de 1 martie 2017, în Peru a intrat în vigoare noua Lege a Migrației, care prevede, între altele, că încălcarea ordinii publice și a ordinii interne atrage sancțiuni mult mai drastice decât până acum pentru făptuitori, mergând până la expulzarea imediată și aplicarea interdicției de a intra în Peru pentru o perioadă de 15 ani. În luna aprilie 2017 au fost reținuți patru turiști străini surprinși scriind cu vopsea pe gardul unui parc din centrul istoric al orașului Cusco. Cei patru au fost expulzați și au primit interdicție de intrare în țară pentru 15 ani. Până în prezent sancțiunea s-a aplicat la circa 50 de turiști străini.

Consumul de stupefiante este strict interzis. Traficul sau deţinerea de stupefiante este aspru pedepsită.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Peru sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Lima şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite deplasările pe timpul nopţii, locurile aglomerate, demonstraţiile, cartierele mărginaşe, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.
  • Cetăţenii români sunt sfătuiţi să utilizeze taxiurile numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate în nicio situaţie taxiurile oprite pe stradă. Trebuie evitate taxiurile ilegale şi contactele cu persoane necunoscute;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi să accesaţi, spre consultare, pagina dedicată de Internet: http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori. În anumite zone există riscul îmbolnăvirii cu febra galbenă, febra dengue sau malarie.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice